Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur SVTs politiska kommentator Mats Knutsson resonerar kring Turkiets kravlista på svenskt Nato-medlemsskap

Mats Knutson: Turkiets krav oerhört svårsmälta – politiskt dilemma för Andersson

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen kommer att få betala ett politiskt pris oavsett hur man väljer att agera kring Turkiets krav. Det menar SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson.

– Natoansökan håller på att utvecklas till ett svårt politiskt dilemma för Magdalena Andersson och regeringen, säger han.

Regeringen har flera gånger uttryckt att man hoppas på en snabb och smidig process för det svenska Natomedlemskapet. Men Turkiet, med president Recep Tayyip Erdogan i spetsen, har satt sig på tvären.

På tisdagen publicerade den turkiska regeringen flera krav som Sverige måste tillmötesgå för att Natoansökan ska godkännas. Det handlar bland annat om utlämnanden av personer med bakgrund i den kurdiska gerillan PKK och slopade vapensanktioner mot Turkiet.

– Kravlistan är oerhört svårsmält för den svenska regeringen på grund av att den är så långtgående i kraven på eftergifter, säger Mats Knutson.

”Finns ett politiskt pris att betala”

Han framhåller att regeringen investerat ”oerhört mycket” politiskt i Natoansökan.

– Skulle det äventyras av ett turkiskt veto blir de inrikespolitiska konsekvenserna omfattande. Men går man Turkiet till mötes kommer den inrikespolitiska kritiken mot regeringen också vara hård, säger Mats Knutson.

– Oavsett vad man gör här finns ett politiskt pris att betala.

”Går ut hårt inför möte”

En svensk-finsk delegation ska  under onsdagen resa till Ankara för ett möte med turkiska representanter. SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén tror att kravlistan är ett sätt för Turkiet att gå ut hårt i förhandlingarna.

– Det här är ett sätt att låsa fast Turkiets utgångsläge, säger han.

Thorén bedömer att Erdogan, till skillnad från Andersson, inte har så mycket att att förlora på en konflikt om Natoansökan.

– Jag tror att Erdogan är beredd att gå långt för det här, eftersom han egentligen inte har något att förlora inrikespolitiskt, hur det än går.

– Däremot kan det bli kostsamt internationellt, om man inte får till en lösning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.