Theresa May och Donald Trump samtalade på torsdagskvällen. Foto: TT

Theresa May och Donald Trump diskuterade Syrienfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiska regeringen har gett premiärminister Theresa May klartecken att tillsammans med USA och Frankrike gå vidare med planerna på att agera militärt mot Syrien. Detta som ett svar på den misstänkta kemvapenattacken i lördags i staden Douma i Syrien. Efter att Theresa May fick grönt ljus nådde hon också en överenskommelse med Donald Trump.

”Regeringen kom överens om behovet att agera för att lindra den humanitära plågan och för att avskräcka Assadregimen från mer användanden av kemiska vapen”, står det i uttalandet från 10 Downing Street som offentliggjordes efter att Theresa May hade sammanträtt med sitt kabinett.

”Ministrarna enades om att Theresa May skulle fortsätta att arbeta tillsammans med allierade i USA och Frankrike för att samordna en internationell respons”, säger man vidare i uttalandet.

Senare under kvällen gick ett pressmeddelande ut om att den brittiska premiärministern pratat med USA:s president Donald Trump om att agera efter den misstänkta kemvapenattacken. De ska vara överens om behovet av att det internationella samfundet reagerar för att avskräcka från användning av kemiska vapen i krigets Syrien.

De säger att det är viktigt att användandet av kemvapen inte går obemärkt förbi och att de kommer fortsätta sitt nära samarbete.

Tidigare under dagen överlade Donald Trump Syrienfrågan med sina säkerhetsrådgivare.

– Vi får se vad som händer, sade Trump.

”Uppdiktade anklagelser”

Uttalandet står i kontrast mot hans tweet dagen innan då USA:s president uppmanade Ryssland att ”göra sig redo”.

Tidigare kom det uppgifter från ordföranden i det ryska parlamentets försvarsutskott om att Ryssland beslutat att flytta sina fartyg från den ryska flottbas som är belägen vid staden Tartus i västra Syrien. Skälet är att man vill skydda dem inför en eventuell förestående USA-ledd flygattack.

Ryska UD:s talesperson Maria Zacharova höll en presskonferens under dagen och sade då att ryska soldater har undersökt den plats i Douma, norr om Damaskus, där den misstänkta kemvapenattacken utfördes i lördags, och inte funnit några bevis för en sådan. Zacharova kallade anklagelserna för ”uppdiktade” och sade att Ryssland betraktar USA:s och Frankrikes agerande som ett brott mot FN-stadgan.

Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) bekräftade under torsdagen att experter från organisationen är på väg till Douma för att undersöka platsen och leta spår efter kemvapenanvändning. Experterna ska börja arbeta på lördag enligt ett uttalande från OPCW.

Macron ”har bevis”

Tidigare under dagen hävdade den franske presidenten Emmanuel Macron att Frankrike fått bevis för att det var Assad-regimen som låg bakom kemvapenattacken.

– Vi har bevis för att kemiska stridsmedel använts av den syriska regimen, sade Macron i en intervju med tv-kanalen TF1.

Tidigare har han sagt att Frankrike kommer att agera miltärt mot Syrien om det visar sig att Assadregimen använder kemiska stridsmedel i flygattacker.

Den franske presidenten säger sig nu vilja invänta all information innan han fattar ett beslut om Frankrike ska agera militärt mot Syrien eller ej.

USA:s försvarsminister James Mattis har tidigare sagt att bedömningen av underrättelserapporter kring frågan om kemvapen fortfarande pågår.

Syriens president varnar

Samtidigt varnar Syriens president Bashar al-Assad för militära insatser.

– Det kommer bara att leda till ytterligare instabilitet, säger al-Assad till statlig syrisk tv.

Ryssland har via sin ambassadör i Beirut hotat att slå tillbaka om robotar skjuts mot Syrien. Många av den syriska regimens viktigaste militäranläggningar skyddas av ryska försvarssystem eller finns på baser där rysk, iransk och syrisk personal verkar tillsammans.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.