Foto: TT

May och Foster enade i regeringsfrågan

Publicerad

Storbritanniens premiärminister Theresa May och DUP-ledaren Arlene Foster har enats i regeringsfrågan.

Theresa May från konservativa Tories och Arlene Foster från Nordirländska DUP har enats om att bilda en minoritetsregering, enligt TT.

I ett första uttalande efter offentliggörandet sa den brittiska premiärministern att DUP ”delar vår önskan om en stark regering”, enligt AP.

Det konservativa protestantiska partiet DUP:s ledare Arlene Foster hade tidigare återvänt till London med förhoppningen om att komma överens om villkoren för att stödja premiärminister Theresa Mays minoritetsregering.

May välkomnade Foster till 10 Downing Street under förmiddagen, där samtalen ägde rum.

LÄS MER: Theresa May: Ingen EU-medborgare ska tvingas flytta från Storbritannien

Transparent avtal

Theresa May behövde stöd från DUP för att kunna fortsätta styra landet efter det att hennes konservativa parti förlorade sin majoritet i nyvalet till parlamentet. Men förhandlingarna har dragit ut på tiden, och pågått under mer än två veckor.

Läs mer: Litet parti på Nordirland får stor makt

Samtalen mellan May och Foster har främst kretsat kring finansiellt stöd för Nordirland och Brexit-frågan, enligt BBC.

Enligt uppgifter från DUP ska den brittiska regeringen ha gått med på att förbättra vården av nordirländska militärveteraner för att få igenom avtalet, men tonade ned uppgifter om att man begärt 2 miljarder pund i ekonomiskt stöd till Nordirland i utbyte mot Arlene Fosters stöd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer