Medborgargarden tar strid mot plundrare i Sydafrika

Uppdaterad
Publicerad

212 människor har mist livet under de pågående upploppen i Sydafrika, meddelade sydafrikanska myndigheter idag. I takt med att desperationen växer tar även civila upp vapen mot upploppsmakarna.

Igår rapporterades att 117 personer dött i samband med oroligheterna, som pågått sedan fängslandet av expresidenten Jacob Zuma för drygt två veckor sedan. Idag ser den siffran en markant ökning.

I många städer är förödelsen stor efter att byggnader bränts och butiker slagits sönder. Bilder från staden Durban i landets östra delar visar hur invånare greppat spadar och krattor i försök att städa upp bråtet. Andra har beväpnat sig med golfklubbor och järnrör i medborgargarden, med syfte att skydda sin egendom.

– Jag skulle inte säga att vi tar lagen i egna händer. Om det inte finns någon lag som skyddar oss, vad ska vi annars göra? säger Ray Sukbhur som engagerat sig för att skydda stadsdelen Phoenix i Durban, där han bor.

Applåderas av presidenten

Förutom medborgargarden märks också stor militär närvaro på Sydafrikas gator. 25 000 soldater har skickats ut för att stävja våldet, vissa i stridsvagnar. Presidenten Cyril Ramaphosa ser det dock som positivt att även civila är villiga att ta strid mot plundrarna.

– Vissa medborgare har känt att de behöver försvara sina områden och tillgångar. Vi välkomnar att de jobbar tillsammans med säkerhetsstyrkorna. De står upp för sig själva, och det applåderar vi, sade han under fredagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.