Melania Trump har valt årets dekorationer i Vita huset. Foto: TT/Faksimil Twitter

Melania Trumps juldekorationer i Vita huset hånas för att sprida skräckstämning

Publicerad

De senaste dagarna har Vita huset publicerat bilder på de juldekorationer som Melania Trump valt under temat ”vördnadsvärda traditioner”, men hennes val i ett av rummen fick snabbt tummen ner av personer på sociala medier.

Enligt traditionen är det USA:s första dam som väljer dekorationer till Vita huset inför julfirandet, och i år föll ansvaret på Melania Trump. Hennes dekorationer tar enligt Vita huset fasta på 200 år av julfirande under temat ”vördnadsvärda traditioner”. Bland annat finns en fem meter hög julgran klädd med sigill från alla USA:s 50 stater.

Bild delades flitigt

En bild som delades av Vita husets informationsdirektör Stephanie Grisham på Twitter fick stor uppmärksamhet på sociala medier, men av andra skäl än vad som var avsett. I en korridor syns en mer modern juldekor bestående av vitmålade kvistar nedstoppade i krukor med belysning underifrån, vilket skapar skuggor som många ansåg gjorde att bilden påminde mer om en scen från en skräckfilm än julkänsla. Bilden blev snabbt viral och delades med referenser till allt ifrån Narnia till Silent Hill.

Melania Trumps julpynt gjorde att många fick skräckfilmsvibbar. Foto: Faksimil Twitter
En person tyckte Babadook passade bra in i bilden. Foto: Faksimil Twitter
En annan person kände att det påminde mer om stämningen i Pans labyrint. Foto: Faksimil Twitter
En tredje kände att den här klassiska scenen från The Shining passade perfekt. Foto: Faksimil Instagram

Trump-familjens juldekorationer uppmärksammas också mycket på grund av den omtalade rörelsen ”The War on Christmas”. Under flera år har myndigheter och företag i USA, Kanada och Storbritannien bytt ut ordet ”christmas” mot ”holidays” för att inte exkludera grupper som inte firar jul. The War on Christmas uppstod då som en motreaktion vars medlemmarna anser att det är fegt och för politiskt korrekt att ta avstånd från ordet.

Trump har förespråkat ”The War on Christmas”

President Donald Trump är en av dem som förespråkat motrörelsen och under sin kampanj sade han bland annat att ”vi kommer få säga 'god jul' igen”. Trump har även hållit sitt löfte då årets julkort från Vita huset mycket riktigt önskade det amerikanska folket en god jul och ett gott nytt år, medan familjen Obamas kort från förra året istället önskar ”happy holidays”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.