Angela Merkel är Europas och EU:s mäktigaste politiker efter 12 år som tysk förbundskansler. Om hon kommer att bli valvinnare i september och fortsätta fyra år till är därför något som påverkar politiken i hela EU. Därför blir delstatsvalet här en viktig signal vad vi kan vänta oss i Tyskland och Europa.
Ovanligt självsäker Merkel
I snart 20 år har jag följt Angela Merkel vid valmöten, presskonferenser och EU-toppmöten. Från början var hon stel, kontrollerad och obekväm med att vara agitator inför stora folkmassor. Men nu vid valmötet i Haltern am See framstod hon som lugnt självsäker, gjorde flera utvikningar och verkade nästan spontan i umgänget med publiken.
Hon lutar sig mot att två tidigare mindre delstatsval i vår har gått Merkels och kristdemokraterna CDU:s väg. Opinionsmätningarna inför söndagens val här tyder på att CDU gör en tydlig framryckning, ligger jämsides med socialdemokraterna och CDU kan till och med bli största parti i det som en socialdemokratisk högborg.
LÄS OCKSÅ: Tyskland: Kristdemokratisk framgång i delstatsval
Lag och ordning
Kristdemokraterna har drivit en ”lag och ordning-kampanj”. Polisväsendet är delstaternas uppgift, och CDU har krävt fler poliser, mer kontroll av flyktingar, snabbare avvisning av asylsökande som får avslag och bättre polisarbete mot stöldligor från framför allt östra Europa.
Angela Merkel själv försvarar besluten om flyktingmottagning hösten 2015. Men hon lägger vid valmötena snabbt till att avvisningar måste ske snabbare och de som får rätt att stanna ska lära sig tyska språket och tyska regler och traditioner. Det verkar nu vara en politik där CDU och Angela Merkel vinner tillbaka en del väljare som varit kritiska mot det stora antalet flyktingar.
Schulz-effekt?
Sen EU-parlamentets talman Martin Schulz hade utsetts till ny partiledare och kanslerskandidat för socialdemokraterna SPD talades det efter några opinionsmätningar om en ”Schulz-effekt”. En ny politiker som inte vara intrasslad i regeringskoalitionen i Berlin verkade attraktiv för flera väljare. Martin Schulz, som haft alkoholproblem och inte tagit någon gymnasieexamen, verkade med sin personliga historia som något annat än tyskarnas vanliga ”elit-politiker” och han talade mycket om ”mer rättvisa”.
LÄS MER: Ett testval för Merkel
Men debattörer och politiska motståndare har efterlyst konkreta förslag och anklagat Schulz för önsketänkande utan realistisk finansiering. Nu har SPD och Martin Schulz några månader på sig att lägga fram ett mer konkret valprogram, och mycket kan hända fram till stora valdagen 24 september. Men hur det går i dag i ”lilla förbundsdagsvalet” i stora Nordrhein-Westfalen blir en viktig del i den fortsatta valrörelsen här i Tyskland.
LÄS OCKSÅ: Schulzeffekt uteblev i tyskt delstatsval