Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel höll gemensam presskonferens i Berlin under torsdagen. Foto: TT

Macron: ”Ska presentera enad front om eurozonen”

Uppdaterad
Publicerad

Frankrikes president Emmanuel Macron är på besök hos Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Berlin, för att diskutera bland annat reformplaner för eurozonen och den europeiska hållningen till Syrienkriget.

– Frankrikes och Tysklands gemensamma mål är att presentera en enad front vad gäller eurozon-reformerna i juni, säger Macron vid en gemensam presskonferens, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Han menar att en bankunion är en del av nödvändig solidaritet mellan eurozonens stater.

Merkel framhöll, på tal om relationerna med USA, att det transatlantiska partnerskapet är viktigt även om det finns oenigheter mellan länderna. Dessa oenigheter ska tas upp under besöket hos Trump, säger förbundskanslern.

Ambitiösa reformplaner

Huvudsyftet med Berlin-besöket är för Macron att vinna Merkels stöd för sina ambitiösa reformplaner för eurozonen.

Macron har en vision om att upprätta en europeisk valutafond, EMF, som ska utvecklas ur den befintliga Europeiska stabilitetsmekanismen (ESM) och tjäna som en buffert för framtida finanskriser inom EU, skriver Reuters.

Linjediskussion inför USA-besök

Planerna delar det tyska parlamentet – även inom Merkels konservativa block finns skepsis mot utökat ekonomiskt samarbete. Det finns också en rädsla för att den tyska befolkningen ska tvingas ta notan för krisande euroländer.

Mötet ger också de två ledarna en chans att diskutera den europeiska linjen vad gäller Syriens framtid och 2015 års kärnvapenöverenskommelsen med Iran, innan de båda flyger till USA för möten med president Donald Trump nästa vecka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer