Angela Merkel menar att Ryssland bär ett gemensamt ansvar med Syrien för den påstådda kemvapenattacken i Douma som ska ha skett 7 april. Foto: TT

Merkel: Ryssland och Syrien bär gemensamt ansvar för kemvapenattacken

Publicerad

Tysklands förbundskansler Angela Merkel menar att Ryssland delvis bär ansvar för den påstådda kemvapenattacken i Douma. Men betonar ändå vikten av fortsätta samtal med Rysslands president Vladimir Putin om den syriska fredsprocessen, skriver Reuters.

Under tisdagen sa Merkel att Ryssland, som en allierad till Syrien, bär ett gemensamt ansvar med den syriska regeringen för den kemvapenattack som ska ha ägt rum i Douma tidigare i april, skriver Reuters.

Samtidigt säger den tyska utrikesministern Heiko Maas att Tysklands roll i den syriska fredsprocessen måste vara att säkra kommunikationsvägarna med Ryssland.

Uttalandet kom inför det toppmöte som ska hållas i Toronto, Kanada, angående situationen i Syrien. Ryssland, som stöder den syriska presidenten Bashar al-Assad, kommer inte att närvara vid mötet.

Vill fortsätta samtal

Tyskland stod bakom USA, Storbritannien och Frankrikes gemensamma anfall mot den syriska regimen den gångna helgen. Men tyskarna vill samtidigt undvika att Ryssland isoleras ytterligare.

– Målet vi strävar efter i utrikesdepartementet är att Tyskland ska vara en märkbar del av fredsinitiativet, sade Maas vid en gemensam presskonferens med den kanadensiska utrikesministern Chrystia Freeland.

Även Angela Merkel betonar att det är av vikt att fortsätta samtalen med Ryssland. Hon har uttryckt att hon förväntas möta Putin inom en snar framtid, men preciserade inte när, skriver Reuters.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer