Frankrikes president Macron samtalar med president Trump vid ett möte i september 2017. Foto: AP/TT

Macron: Vi övertalade Trump att USA ska stanna i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Den franske presidenten Emmanuel Macron har hävdat i en tv-intervju att han övertalat president Trump att behålla ett långsiktigt militärt engagemang i Syrien. – För tio dagar sedan ville president Trump att USA drar sig ur Syrien men vi övertygade honom att vara kvar, sa Macron i intervjun.

I en över två timmar lång intervju i den franska tv-stationen BFM och det webbaserade och undersökande mediebolaget Mediaport kommenterade den franske presidenten attacken i Syrien.

– Vi har inte förklarat krig mot Bashar al-Assad, sa Macron i intervjun. Attacken syftade till att avskräcka den syriske presidenten från att använda kemiska vapen i framtiden, hävdade han.

Han tillade att robotangreppet har satt stopp för fortsatt produktion av kemvapen i Syrien och att åtgärden var folkrättsligt berättigad.

Svarsåtgärd

De allierades robotanfall uppgavs ha varit ett svar på den misstänkta kemvapenattacken i den syriska staden Douma, då minst 60 civila befaras ha dödats, enligt en syrisk hjälporganisation.

Hans påstående att han övertalat president Trump att behålla militär närvaro i Syrien tillbakavisades av Vita huset.

– USA:s mission i Syrien har inte ändrats. President Trump vill dra tillbaka de amerikanska styrkorna så fort som möjligt efter att ha krossat Islamiska staten, IS, och skapat förhållanden som omöjliggör IS återkomst, sa presstalespersonen Sarah Sanders.

Macron pressad

Macron är hårt pressad på hemmaplan med protester och strejker bland annat mot hans planerade modernisering av arbetsmarknaden. Syrienattacken är hans största utrikespolitiska utmaning sedan han tillträdde för ett år sedan.

Emmanuel Macrons utrikespolitiska ambitioner inkluderar även ett nytt diplomatiskt försök att få till stånd varaktig fred i Syrien genom att involvera de västallierade, Ryssland och Turkiet.

Inför sitt statsbesök i USA nästa vecka och en planerad resa till Ryssland om en månad erbjöd sig Macron dessutom att agera som medlare i de ansträngda relationerna mellan USA och Ryssland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer