Labourledaren Jeremy Corbyn ifrågasatte premiärminister Theresa Mays beslut att inte konsultera parlamentet före den militära insatsen i Syrien. Foto: TT

Theresa May: Storbritannien anföll inte Syrien för att Trump bad oss

Publicerad

Storbritannien genomförde det militära anfallet mot Syrien i helgen, ”inte för att president Trump bad oss, utan för att det var rätt”. Det sade den brittiska premiärministern Theresa May när hon frågades ut i parlamentet under måndagen.

Theresa May gick aldrig till det brittiska parlamentet för att rådfråga inför det militära anfall som Storbritannien, tillsammans med Frankrike och USA, genomförde i Syrien i helgen. Under måndagen fick hon stå till svars i parlamentet, bland annat av Labourledaren Jeremy Corbyn.

– Regeringen måste hållas ansvarig inför det här parlamentet, inte följa den amerikanske presidentens infall, sade Corbyn som uppmanade Theresa May att till fullo redogöra för vilken juridisk rådgivning som legat till grund för att man beslutade att genomföra anfallet, rapporterar BBC.

Praxis efter Irak-invasionen

Storbritannien hade redan ”utforskat varenda möjlig diplomatisk väg” i frågan, svarade May. Hon menar att det inte funnits något alternativ till denna ”begränsade och noggrant målinriktade aktion”.

– Vi har inte gjort det här för att president Trump bad oss, utan för att det var rätt sak att göra, sade Theresa May.

Inga lagar eller regler säger att en brittisk premiärminister måste konsultera parlamentet inför en större militärinsats, likt den som gjordes i helgen. Däremot har det i princip blivit praxis efter att Storbritannien deltog i invasionen i Irak, 2003.

Anfallet i helgen var ett svar på det som bland annat britterna anser vara en syrisk kemgasattack, utförd i staden Douma, i östra Ghouta i Damaskus utkanter.

– Ingen annan grupp kunde ha utfört den här attacken, sade May i parlamentet.

”Rätt agera i nationens intresse”

Corbyn kallar insatsen för ”juridiskt tvivelaktig”. Inte alls, svarar Theresa May. Planen för svarsanfallet behövde hållas diskret, och det vad nödvändigt att agera snabbt, enligt premiärministern.

– Vi har alltid varit tydliga med att regeringen har rätt att agera snabbt i nationens intresse, sade May i parlamentet, och tillade:

– Jag är absolut på det klara med att det är parlamentets ansvar att hålla mig ansvarig för sådana beslut, men det är mitt ansvar som premiärminister att dessa beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Syrien

Mer i ämnet