Tysklands förbundskansler Angela Merkel mötte Frankrikes president Emmanuel Macron på Fort de Bregancon i södra Frankrike på torsdagen. Foto: Chrisrophe Simon/AP/TT

Merkel och Macron: Vi kan hjälpa Navalnyj

Publicerad

Efter beskedet om att den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj befinner sig i koma efter att ha uppvisat symtom på förgiftning erbjuder EU:s båda tungviktare Frankrike och Tyskland honom vård.

– Jag hoppas att han återhämtar sig snabbt, och vid en förfrågan kommer vi att ge honom medicinsk hjälp, inkluderat på tyska sjukhus, men förfrågan måste komma därifrån, säger Tysklands förbundskansler Angela Merkel i samband med ett möte i södra Frankrike med president Emmanuel Macron.

Kräver utredning

Navalnyj, frän kritiker av president Vladimir Putin, var på väg med flyg från den sibiriska staden Tomsk till Moskva när han insjuknade, vilket ledde till att planet tvingades landa i Omsk där han nu intensivvårdas. Navalnyjs stab uppger att hans tillstånd är allvarligt.

Merkel säger att omständigheterna kring händelsen måste utredas snabbt och trovärdigt.

– Vi insisterar på det, för vad vi hört hittills är mycket ofördelaktigt. Det måste göras mycket öppet.

”Hoppas att han kan räddas”

Emmanuel Macron går längre än att erbjuda enbart vård.

– Vi står helt klart redo att ge all nödvändig hjälp till Aleksej Navalnyj och de nära honom när det gäller hälso- och sjukvård, när det gäller asyl och skydd, säger Macron.

– Jag hoppas att han kan räddas, fortsätter presidenten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.