Det var sent på fredagen som polis tog sig in på Mexikos ambassad i den ecuadorianska huvudstaden Quito. Foto: Dolores Ochoa/AP/TT

Mexiko anmäler Ecuador till ICJ

Uppdaterad
Publicerad

Mexiko anmäler Ecuador till Internationella domstolen i Haag (ICJ), efter det att polis tog sig in på Mexikos ambassad i den ecuadorianska huvudstaden Quito och grep Ecuadors tidigare vicepresident.

– Vi tror att vi kan vinna det här målet snabbt, säger Mexikos utrikesminister Alicia Bárcena .

Det var sent på fredagen som polis stormade ambassaden och grep Jorge Glas, som var vicepresident i Ecuador 2013–2017.

Glas tvingades lämna sin post efter att ha dömts till flera års fängelse för korruption. Han blev villkorligt frigiven i november och flydde då in på Mexikos ambassad där han ansökte om politisk asyl.

Efter fredagens stormning bröt Mexiko och därefter även Nicaragua sina diplomatiska förbindelser med Ecuador.

EU:s utrikeschef Josep Borrell skriver i ett inlägg på X att han fördömer Ecuadors intrång i ambassaden, och att han ser det som ett klart brott mot Wienkonventionen.

Sverige stödjer Borrells uttalande, skriver UD på X, och understryker vikten av att respektera diplomatiska lokalers okränkbarhet enligt internationell rätt.

Även Spanien, USA, Brasilien och Storbritannien, bland andra, har fördömt Ecuadors agerande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är uttalandena som startade storbråk i Latinamerika – se korrespondent Tigran Feilers analys i klippet. Foto: Tigran Feiler

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.