USA:s utrikesminister Mike Pompeo och Mexikos utrikesminister Marcelo Ebrard skakar hand efter ett möte i Mexiko city på söndagen. Foto: AFP/TT

Mexiko: Migrantsrömmarna har minskat med en tredjedel

Publicerad

USA ser framsteg i de mexikanska försöken att minska migrantströmmarna från Centralamerika över den gemensamma gränsen, uppger Mexikos utrikesminister Marcelo Ebrard. Enligt Ebrard har migrantströmmen till gränsen mot USA minskat med en tredjedel under juni, rapporterar Reuters.

Den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo träffade Ebrard på söndagen i Mexiko City. Han skriver i en tweet att ”Mexiko är en av våra viktigaste bundsförvanter för att öka välståndet och säkerheten för våra länder och regionen”.

Även om Pompeo prisade Mexikos insatser påpekade utrikesministern att det fortfarande kvarstår mycket arbete.

Framstegen i att få ner antalet migranter som olagligt korsar gränsen till USA är en följd av det avtal som de två länderna slöt i början av juni i Washington, enligt Ebrard.

Överenskommelsen slog bland annat fast att om inte Mexiko gjorde tillräckligt för att hindra migranterna från att ta sig in i USA, skulle de båda länderna diskutera regeländringar som gjorde att de flesta migranterna sökte asyl i Mexiko och inte i USA.

Mexiko anser att man har följt sitt åtagande och hävdar att migrantströmmarna har minskat med en tredjedel från omkring 100 000 i juni. Omkring 21 000 mexikanska militärer från nationalgardet har den senaste tiden blivit utstationerade för att bevaka gränsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer