Ett tält restes över brottsplatsen i Woolwich i sydöstra London. Foto: Scanpix

MI5 ifrågasätts efter Londonmord

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiska säkerhetstjänsten kände till mannen som misstänks ha mördat en soldat på öppen gata i London. Nu ifrågasätts om man kunde gjort något för att förhindra händelsen.

Efter det brutala mordet på en brittisk soldat i södra London i onsdags ifrågasätts nu om polisen och säkerhetstjänsten MI5 hade kunnat agera på förhand. Gärningsmännen ska ha varit kända av MI5 i åtta år, skriver Telegraph.

– Lorder och parlamentsledamöter kommer att göra en noggrann undersökning för att reda ut vad säkerhetstjänsterna kände till, men jag har hört experter förklara hur svårt det här i ett öppet samhälle att kontrollera alla, säger dock samhällsminister Eric Pickles till BBC.

Soldatmord i London

Kan genomföras på ett ögonblick

Han får medhåll av Peter Clarke, som utredde terrorattackerna i Londons tunnelbana i juli 2005.

– En attack som den här behöver inget sofistikerat ekonomiskt stöd eller kommunikationsutrustning eller planering. Den kan organiseras och genomföras på ett ögonblick, säger Clarke till Reuters.

”Man vill känna sig säker på polisen”

Enligt Telegraph hade en av de misstänkta männen avlyssnats av officiella tjänstemän då han försökte resa till Somalia för att ansluta sig till den islamistiska gerillan al-shabaab.

– Jag tror det är viktigt för allmänheten att få höra någon säga att antingen har något gått fel, fel beslut har fattats, eller så har det inte gjort det. Man vill kunna känna sig säker på att säkerhetstjänsten och polisen gör sitt arbete, säger Ian Blair, före detta chef för Londonpolisen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Soldatmord i London

Mer i ämnet