Människor har samlats för att sörja och lägga ned blommor vid platsen för den brutala attacken. Foto: Scanpix

Hatattacker mot brittiska muslimer

Uppdaterad
Publicerad

Onsdagens uppmärksammade macheteattack, där en brittisk soldat mördades av två islamister på öppen gata, tycks ha underblåst antimuslimska stämningar i Storbritannien.

Organisationen Faith Matters som arbetar mot extremism säger att antalet rapporterade övergrepp har ökat dramatiskt från en handfull fall till 162 fall på några få dagar.

Organisationens ordförande säger i en intervju till tidningen Guardian att det som oroar är att rapporter om attacker mot muslimer kommer från alla hörn av Storbritannien.

Soldatmord i London

– Några av dessa övergrepp är väldigt aggressiva och väldigt medvetna. Dessutom verkar det hela samordnas via internet, där man kan läsa om platser och institutioner där muslimer samlas, säger han.

Flera gripna

Brittisk polis har gripit flera personer som misstänks för rasistiska inlägg i sociala  medier och varnat andra som uttryckt sig på liknande sätt. De flesta gripna är yngre män i 20-årsåldern som åtalas för brott mot motsvarande tryck- och yttrandefrihetslagen.

Mördades utanför förläggningen

Drummer Lee Rigby mördades utanför Woolwich militärförläggning i onsdags av två islamister. Dessa filmades och fotograferades sedan av flera när de skröt om sitt dåd på gatan och förklarade att de utfört dådet eftersom brittiska soldater mördar muslimer varje dag.

Storbritanniens premiärminister David Cameron kallade det inträffade för en terroristhandling.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Soldatmord i London

Mer i ämnet