Personer kopplade till Joe Biden respektive Donald Trumps valkampanjer inför presidentvalet i höst har uttsatts för hackerattacker enligt uppgifter från Microsoft. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP, Sean Rayford/Getty Images/AFP

Microsoft: Hackerattack mot Trumps och Bidens valkampanjer

Uppdaterad
Publicerad

Ryska, kinesiska och iranska hackare har enligt Microsoft försökt göra dataintrång i Trumps och Bidens valkampanjer inför det stundande amerikanska presidentvalet.

Attackerna ska ha utförts mot själva kampanjorganisationerna och andra som utfört uppdrag i valkampanjen.

”Det står klart att utländska grupper har trappat upp sina ansträngningar mot valet 2020, som har förutspåtts och överensstämmer med vad den amerikanska regeringen och andra har rapporterats”, skriver datajätten Microsoft i ett inlägg på sin hemsida.

Ökänd rysk hackergrupp

Microsoft pekar bland annat ut den ökända ryska hackergruppen Strontium, med kopplingar till den ryska underrättelsetjänsten, som ansvariga. Strontium misstänks även för att ha försökt påverka presidentvalet 2016.

Den kinesiska hackergruppen Zirconium anklagas ha försökt göra intrång hos personer med kopplingar till Joe Bidens valkampanj. Hackergruppen Phosphorus, aktiva i Iran, anklagas för cyberattacker mot personer kopplade till Donald Trumps valkampanj.

Enligt Microsoft ska majoriten av hackerförsöken ha stoppats av befintliga säkerhetssystem.

Konstaterat intrång 2016

Utredningar av den särskilde åklagaren Robert Mueller och senatens underrättelseutskott har visat att Ryssland påverkade presidentvalet i USA 2016. Amerikanska underrättelsemyndigheter har varnat för att utländska regeringar kan komma att försöka påverka presidentvalet i november i år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet