Migranter drunknade utanför Tunisien

Uppdaterad
Publicerad

Minst 29 afrikanska migranter har drunknat sedan två båtar med några timmars mellanrum förlist utanför Tunisiens kust, uppger en människorättsorganisation enligt nyhetsbyrån Reuters.

Båda båtarna förliste utanför Mahdia på östkusten efter att ha lämnat hamnen i Sfax tio mil längre söderut, uppger organisationen Forum för sociala och ekonomiska rättigheter (FTDES). På den ena av båtarna ska 19 personer ha drunknat och fem ha räddats av kustbevakningen. På den andra båten ska tio personer ha drunknat, och det är oklart om någon räddats.

Kusten kring Sfax har blivit en viktig utgångspunkt för migranttrafiken över Medelhavet på senare tid. Enligt FN-uppgifter har minst 12 000 personer tagit sig till Italien från Tunisien i år, att jämföra med 1 300 under samma period i fjol. Tidigare tog de flesta vägen genom Libyen.

80-tal migrantfartyg stoppade

Tunisiens kustbevakning uppger att man under de senaste fyra dagarna har hindrat ett 80-tal båtar från att ge sig av mot Italien. Över 3 000 migranter har hållits kvar, de flesta från Afrika söder om Sahara.

Under samma period förliste fem båtar vid kusten i närheten av Sfax, det senaste haveriet oräknat. 67 personer saknas och nio har hittats döda, enligt Reuters.

Migranttrafiken över Medelhavet till Italien har ökat markant den senaste tiden.

Italiens försvarsminister Guido Crosetto hävdade nyligen att ökningen är en del av ett hybridkrig och att den ryska privatmilisen Wagnergruppen utnyttjar sitt inflytande i Libyen och andra afrikanska länder för att öka migrantströmmarna mot Italien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.