• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Rävlanda i Härryda kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Foto: Reuters

Fler ansluter sig till migrantkaravanen – USA:s militär i beredskap

Uppdaterad
Publicerad

Gruppen migranter på omkring 5 000 människor har nu nått fram till Mexiko. Ytterligare en grupp på omkring 1 000 personer har påbörjat samma marschrutt från Honduras genom Guatemala. Vid Mexikos gräns mot USA har president Trump försatt militären i beredskap.

För mer än en vecka sedan inleddes marschen med 200 deltagare men den har fyllts på längs vägen. Uppemot 5 000 människor har vandrat genom Guatemala mot Mexiko och USA. Den första gruppen har nu tagit sig in i Mexiko. Vid den södra gränsen, i staden Tapachula, har de nu tillfälligt gjort halt.

Den så kallade migrantkaravanen har tagit sig från Honduras via Guatemala över gränsen till Mexiko. Foto: SVT Design

Där har migranterna fått viss humanitär hjälp och erbjudits att bussas till tillfälliga härbärgen i andra städer. Men många har vägrat av rädsla för att bli deporterade.

– Många av dem är utmattade och sjuka men har inte velat söka vård på sjukhus. De vill fortsätta sin marsch, säger Ulises Garcia från Röda korset, enligt nyhetsbyrån AP.

Flyr från våld och fattigdom

Migranterna hävdar i intervjuer med medier längs vägen att de flyr från utbrett våld, fattigdom och korruption i Honduras.

Honduras är ett av Centralamerikas fattigaste och mest våldsamma länder där en tredjedel av den arbetsföra befolkningen saknar jobb. Landet har omkring nio miljoner invånare och 70 procent uppges vara fattiga.

Militär i beredskap

President Trump meddelade i en tweet på måndagen att amerikansk militär var försatt i beredskapsläge vid gränsen till Mexiko. Han har även hotat att dra in bistånd för Honduras och andra länder om de inte lyckas stoppa strömmen av migranter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.