Tiotusentals människor från El Salvador, Guatemala och Honduras har, genom Mexiko, tagit sig till USA de senaste åren för att söka skydd. Foto: TT

Donald Trump hotar att stänga gränsen till Mexiko

Uppdaterad
Publicerad

En växande skara av hundratals centralamerikanska migranter fortsätter sin långa vandring norrut. Liksom tiotusentals som har gjort samma resa tidigare hoppas de undkomma det utbredda våldet och fattigdomen i sina hemländer.
USA:s president Donald Trump hotar att sätta in militären vid gränsen om de inte stoppas.

Fler och fler har anslutit sig längs vägen till den grupp människor som i lördags lämnade den våldshärjade staden San Pedro Sula i Honduras, med kurs mot den rika jätten i norr.

De rapporteras nu vara flera tusen. Efter att ha nått Guatemala City – 24 mil från den honduranska gränsen – har många stannat för att få en stunds vila på ett härbärge i huvudstaden.

– Min man dödades för nio månader sedan. Vi har varken något hem eller jobb. Vi har kunnat överleva enbart på gåvor, säger 40-åriga Carolina Aguilar från det gängkontrollerade Choloma, till Reuters.

Trump: Stoppa dem!

Förhoppningen är att fortsätta från Mexiko och därifrån ta sig vidare den långa vägen till USA.

Donald Trump har hotat att dra in bistånd till Honduras, Guatemala och El Salvador om länderna inte stoppar migranter från att ta sig mot USA. På torsdagen varnade han även Mexiko.

”Jag måste, i de starkaste av ordalag, be Mexiko att stoppa detta angrepp – annars kommer jag att ringa upp den amerikanska militären och STÄNGA VÅR SÖDRA GRÄNS”, skriver presidenten på Twitter.

Tiotusentals människor från El Salvador, Guatemala och Honduras har tagit sig till USA de senaste åren för att söka skydd. Länderna har bland de högsta mordfrekvenserna i världen.

Djupa klassklyftor

– Gängkriminaliteten är oerhört utbredd. På grund av den höga arbetslösheten kan de hela tiden nyrekrytera bland alla unga som saknar alternativ, säger Anna Tibblin, generalsekreterare för We Effect och nyligen hemkommen från ett besök vid biståndsorganisationens verksamhet i El Salvador, till TT.

Situationen förvärras av den utbredda fattigdomen i regionen, där en liten elit dominerar näringslivet och äger stora landarealer.

– I stället för att lösa situationen så att rikedomarna kommer hela landet till del, isolerar sig i små enklaver och tar sig runt i helikopter, säger Anna Tibblin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.