Syriska flyktingar gör sig redo att lämna Libanon. Foto: Bilal Hussein/AP och SVT

Migrantläger utanför EU kontroversiellt förslag

Uppdaterad
Publicerad

De kallas med EU-språk för ”plattformar för landstigning” och ingår i det paket EU:s statschefer enats om när det gäller migration. Det rör sig om uppsamlingsläger för migranter och är en del i det uttalade målet att ytterligare strama åt möjligheterna för migranter att ta sig till Europa.

I dessa läger ska man samla migranter, bedöma deras asylskäl och förvara dem som man vill ska sändas tillbaka till sina hemländer. Det finns ingen tidsplan för när sådana läger ska upprättas.

Det är inte heller känt om det redan finns länder som är intresserade att upprätta dem, men faktum är att EU sedan flera år pumpar in miljarder i stöd till utomeuropeiska länder för att stoppa migrantströmmar i riktning mot Europa.

”Omänskliga” förhållanden i migrantläger i Libyen

I april 2017 inrättades till exempel ett EU-program värt cirka en miljard kronor med stöd till olika migrantprojekt i Libyen. Bland annat har EU sörjt för ”frivilligt” återvändande av tusentals migranter som fastnat i Libyen. Samarbetet med Libyen på migrationsområdet går tillbaka till början av 2000-talet då diktatorn Khadaffi styrde landet.

En central del i detta samarbete handlar om stöd till den libyska gränskontrollen. EU har ordnat träning för den libyska gränspolisen och kustbevakningen och bidragit med drönare, flygplan, skepp och radarsystem liksom med avancerad teknologi för att kontrollera individers identiteter.

Bilden visar de vanliga flyktingvägarna mot Europa. Artikeln handlar framför allt om vägen från Eritrea, genom Sydan och Libyen. Foto: SVT

Italien har slutit avtal med Libyen som innebär att Libyen åtar sig att föra tillbaka flyktingskepp som upptäcks på landets territorialvatten. EU kritiserades så sent som för ett halvår sedan av FN:s chef för mänskliga rättigheter för sin migrationsuppgörelse med Libyen. De förvar som migranterna hamnar i i Libyen beskriver FN som ”omänskliga”.

Rapporten talar om förvar där tusentals ”utmärglade och traumatiserade män, kvinnor och barn trängts ihop”, stängts in i hangarer utan respekt för mänsklig värdighet och utan minsta ”tillgång till de mest grundläggande nödvändigheterna”. Effekten av samarbetet med Libyen syns tydligt i drastisk minskade migrationsströmmar över Medelhavet den senaste tiden.

Stöd till kritiserad regim i Sudan

Ett annat uppmärksammat partnerskap gäller det med Sudan. Enligt nyhetssajten EU-observer har EU investerat närmare 2,5 miljard svenska kronor i stöd för att stävja invandringen till Europa. Sudan är ett genomgångsland för migranter från Afrikas horn, till exempel Eritrea och Etiopien. Även där har stödet inriktat sig på gränskontroll i form av utbildning och leveranser av tekniska hjälpmedel.

Enligt EU-observer har EU också bidragit till att upprätta två migrantläger med särskilda förvar. Sudans ledare Omar al-Bashir står åtalad för krigsförbrytelser, folkmord och brott mot mänskligheten och samarbetet med hans regim har kritiserats av människorättsorganisationer. Även från Sudan förekommer vittnesmål om brutal behandling av migranter från polisens sida.

Ökända regimstödda miliser stoltserar med att de fångat och skickat tillbaka migranter från intilliggande grannländer. EU svär sig fri och menar att man inte givit direkt stöd till regimen utan inriktat sig på internationella eller lokala organisationer på plats i Sudan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.