Militäranalytikern: Ryska trupper är väldigt stridströtta

Uppdaterad
Publicerad

De ryska trupperna fortsätter anfallen mot den hårt ansatta hamnstaden Mariupol. En månad av krig utan avgörande förstärkning har dock satt sina spår. De ryska trupperna har tagit en ”hel del stryk” och är ”väldigt stridströtta”, enligt militäranalytikern Johan Norberg.

– Det kommer att ta ett tag innan man kan sätta dem i strid i östra Ukraina, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Efter att Ukraina återtagit tidigare ryskkontrollerade områden kring huvudstaden Kiev riktar Rysslands invasionsstyrkor sina attacker mot regionen Donbass i öst och längs med kustområdet vid Svarta havet och Azovvska sjön.

Johan Norberg, militäranalytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, menar att det troligen är samma trupper som befann sig utanför Kiev som nu kommer att flyttas österut till Donbass.

Kriget i Ukraina

– Men det tar lite tid. Det tar också tid att återkonstruera förbanden när de har fått stryk. De ska fyllas på luckor efter stupade och sårade. Man ska försöka få ihop det igen, och man ska också lösa sina problem med logistik och ledning.

Även om Ukraina hållit hårt i information om egna förluster kan man utgå från att också deras trupper har fått en hel stryk, tillägger Johan Norberg.

– De har å andra sida en starkare vilja och moral. De vet varför de slåss och har visat det hela tiden. Plus att de får en del stöd och den effekten kanske vi märker över tid.

Storbritannien: Fortsatt beskjutning mot Mariupol

Storbritanniens försvarsdepartement skriver i sin dagliga underrättelserapport att ryska trupper fortsätter anfallen mot hamnstaden Mariupol i södra Ukraina.

Den belägrade staden, som i över 40 dagar har varit hårt utsatt för bombningar, har enligt brittisk militär utsatts för nya flyganfall och militära attacker, enligt analysen.

Försvarsdepartementet skriver också att den humanitära katastrofen i Mariupol försvårats. Merparten av de omkring 160 000 invånare som fortsatt befinner sig i staden uppges vara utan ström, värme, vatten och mediciner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet