Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s utrikeskorrespondent om militärräden i Jenin. Foto: Pablo Torres/SVT

Fortsatt spänt efter militärräden i Jenin – SVT:s reporter på plats

Uppdaterad
Publicerad

Läget är fortsatt spänt efter att Israel i början av veckan utförde omfattande attacker i Jenin på Västbanken. På torsdagen sköts en israelisk soldat ihjäl, en hämndattack som palestinsk-islamistiska Hamas tagit på sig.

Enligt människorna i Jeninlägret är konflikten långt ifrån över.

Natten till den 3 juli attackerade israeliska styrkor Västbanken. Anfallet, som främst riktades mot ett flyktingläger i Jenin, är en av största attackerna på 20 år och fördöms enligt AP kraftfullt av FN:s generalsekrterare Antonio Guterres.

Räden beskrivs av israeliska militären (IDF) som en ”kontraterroristisk insats” och enligt Israels president Benjamin Netanyahu var syftet ”att stoppa terrorister som vill förgöra Israel”. Det palestinska utrikesdepartementet benämner det som ”ett öppet krig mot folket”.

2 000 israeliska soldater ska ha deltagit i anfallet. Minst 13 palestinier har dött och över 100 har skadats.

Oroligheterna fortsätter

Räden inträffade efter veckor av eskalerande våld på Västbanken och har lett till fortsatta oroligheter.

På torsdagen uppgav israelisk militär att en israelisk soldat skjutits ihjäl nära bosättningen Kedumin på norra delen av den ockuperade Västbanken. Den misstänkte gärningsmannen försökte fly men sköts ihjäl av israelisk militär.

Den islamistiska fundamentaliströrelsen Hamas tar på sig ansvaret för attacken och en talesman för rörelsen beskriver den som ”ett svar på det israeliska angreppet mot Jenin”, skriver israeliska dagstidningen Haaretz.

Israel har beskjutit mål i södra Libanon

Tidigare under torsdagen sköt israelisk militär mot mål i södra Libanon. Enligt militären var det svar på en granatattack från Libanon mot gränsstaden Ghajar, som delas mellan Israel och Libanon. Granaten ska ha slagit ner på den israeliska sidan utan att skada människor, rapporterar TT.

Ghajar, som länge varit ett tvisteämne mellan Israel, Syrien och Hizbollahmilisen i Libanon, ligger på gränsen mellan Libanon och Golanhöjderna som Israel ockuperade 1967.

Det är oklart vilka som avfyrade projektilen från Libanon. Den libanesiska armén har inte kommenterat händelserna.

Tre frågor om militärräden – hör SVT:s utrikesreporter på plats i Jenin i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.