Den rättsliga cirkusen kring Carlos Ghosn och dennes flykt har varit en av årets stora nyhetshändelser i Japan. På bilden till vänster syns Carlos Ghosn lämna rätten förklädd till byggnadsarbetare för att på så sätt lura journalisterna. Foto: Jiji Press och Takehito Kobayashi/Yomiuri Shimbun/AP

Miljardärens flykt som förbryllar världen

Uppdaterad
Publicerad

Han sågs som en hjälte i Japan tills han greps misstänkt för ekonomisk brottslighet, och har hela tiden hävdat sin oskuld. Men den tidigare Nissan-vd:n Carlos Ghosn verkar inte ha haft några planer på att försvara sig i rätten. I stället avslutade multimiljardären decenniet med en spektakulär landsflykt – som enligt rykten ska ha skett i en basfiollåda.

En grupp män utklädda till musiker, en basfiollåda och en flykt undan rättvisan som får tankarna att gå till James Bond-filmen ”Iskallt uppdrag” från 1987. Låter det för otroligt för att vara sant?

Vi tar det från början.

65-årige Carlos Ghosn, tidigare vd för Nissan och Renault, var en legendar inom sitt skrå. Och i Japan sågs den stormrike Ghosn nästintill som ett helgon efter att ha räddat Nissan från en konkurs.

Den 19 november 2018 var datumet då karriären började falla samman som ett korthus.

Carlos Ghosn greps, anklagad för att bland annat ha underlåtit att redovisa inkomster på sammanlagt motsvarande 750 miljoner kronor de senaste tio åren.

Flydde i en basfiollåda – enligt MTV Lebanese

Många trodde att Carlos Ghosn, som i princip suttit i husarrest sedan april, lade all tid på att förbereda sig för rättegången. I själva verket lade multimiljardären flera månader på att planera sin spektakulära flykt från Japan.

På nyårsafton dök Carlos Ghosn upp i Libanon – ett land som inte har något utlämningsavtal med Japan. Kvar i landet blev Carlos Ghosns förbluffade försvarsadvokat Junichiro Hironaka.

”Vi har tagits på sängen helt och hållet. Jag är förstummad”, sa Junichiro Junichiro Hironaka till reportrarna kort efter hans klients landsflykt. Bilden är tagen från en presskonferens tidigare i höstas. Foto: Koji Sasahara/AP/TT

Många detaljer kring kuppen är fortfarande höljda i dunkel och i medierna cirkulerar allehanda rykten. De mest häpnadsväckande uppgifterna kommer enligt BBC från  libanesiska tv-kanalen MTV Lebanese.

Enligt dem fick Ghosn hjälp av en grupp musiker (av MTV beskrivna som ”paramilitärer”) som besökte dennes bostad i Tokyo. Med sig hade de en basfiollåda som Ghosn gömde sig i innan ”musikerna” förde honom till en flygplats i hög fart.

Därefter ska Ghosn ha flugit till Istanbul och sedan vidare till Libanon där han återförenades med sin hustru.

Det är inte första gången Ghosn har försökt dra andra vid näsan. Vid ett tillfälle lämnade han en domstol i Tokyo utklädd till byggarbetare. Journalisterna på plats kunde dock snabbt identifiera miljardären och kuppen misslyckades.

Hustrun dementerar – men vill inte avslöja sanningen

Basfodralsflykten har ännu inte bekräftats av officiella källor, och hustrun Carole Ghosn har uppgett för nyhetsbyrån Reuters att storyn är fiktion. Hon vill inte avslöja några detaljer om flykten, men ska enligt flera medier ha varit djupt inblandad i komplotten.

Carlos Ghosn spenderade mer än 100 dagar i fängelse innan rätten gick med på att låta honom betala borgen och fram till sin flykt levde mångmiljardären med strikta regler. På teckningen syns Ghosn i domstol. Foto: Nobutoshi Katsuyama/Kyodo News/AP

Ghosn själv säger sig ha flytt Japan för att undgå ”orättvis och politisk förföljelse”. Samtidigt rapporterar flera medier att en avgörande anledning till att multimiljardären valde att fly landet är den munkavle han fått av japanska myndigheter – bland annat fick han inte prata med sin hustru på sju månader.

Ett svenskt falskt pass – eller inte?

För att göra storyn ännu märkligare har den lokala nyhetssajten Lebanon Debate också rapporterat att ett svensk falskt pass kopplas till Ghosns flykt.

– Vi fick kopian på det falska passet från en källa. Källan valde att dölja namn och andra detaljer på passet. Vi vet inte om passet kom till användning men en källa säger att passet var med Ghosn när han åkte från Japan till Turkiet. Passet skulle användas om han behövde passera turkisk passkontroll, säger Michel Kanbour grundaren av Lebanon Debate, till Expressen.

Ghosns tre pass – ett från Frankrike, ett från Brasilien och ett från Libanon – är fortfarande kvar i japanskt förvar, enligt rymlingens advokat Junichiro Hironaka.

Sju personer gripna varav fyra piloter

Ghosns flykt från Japan får tankarna att gå till klassiska spionfilmer. Samtidigt har sju personer, bland dem fyra piloter, gripits i Turkiet. I ett uttalande hävdar det privata flygbolaget MNG Jet att man blivit duperad och deras flygplan användes under kuppen.

Enligt dem ska en medarbetare ha förfalskat dokument vilket möjliggjorde flykten. Bolaget har nu dragit igång en internutredning.

Hur den här märkliga historien kommer utvecklas är det ingen som vet, klart är dock att det sista ordet inte är sagt, redan onsdag den 8 januari planerar Carlos Ghosn att ge en presskonferens i Libanon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.