Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför spenderades inte miljarderna i projektet för att ”säkra Italien”. Foto: AP/EPA/TT

Miljarder avsattes för att förhindra översvämningar i Italien – därför misslyckades projektet

Publicerad

Ett projekt på flera miljarder euro skulle minska risken för översvämningar, jordskred och andra extrema väderhändelser i Italien.

Men fyra år senare skrotades ”Italia Sicura” – och merparten av pengarna användes aldrig.

Minst 14 personer dog och över 36 000 tvingades lämna sin hem i översvämningarna som drabbade den italienska regionen Emilia Romagna under ett par dagar. Nu har ett hjälppaket på två miljarder euro, omkring 20 miljarder kronor, avsatts för att hjälpa människor som drabbats.

Men redan 2014 introducerade den italienska regeringen, under ledning av Matteo Renzi, ett projekt som skulle skydda landet mot liknande tragedier. Betydande framsteg gjordes under de första åren, men initiativet avvecklades så småningom 2018 och merparten av pengarna omdirigerades.

– Det hydrogeologiska systemet är sårbart, men än större sårbarhet finns i Italiens politiska system, säger Italienexperten Fabio Cristiano, statsvetare vid universitetet i Utrecht.

Se mer om varför projektet misslyckades i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.