Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
KN-2023-0526-VOD-BOKFRYSNY Foto: AP

Fruktfrysar ska rädda blöta antika böcker i Italien

Uppdaterad
Publicerad

Gamla böcker och manuskript har drabbats av översvämningarna i den norditalienska regionen Emilia-Romagna. Böckerna, vissa så gamla som 500 år, ska nu förvaras i fruktfrysar i ett försök att rädda dem, rapporterar The Guardian.  

Frivilliga har transporterat de värdefulla böckerna och dokumenten till Cesena, där föremålen kommer att placeras på hyllor i temperaturer på -25°C i industriella frysar som tillhandahålls av ett företag som är specialiserat på fryst mat. 

 – Vi brukar använda den här processen för mogen frukt och grönsaker inom tre timmar efter skörd, men jag hade aldrig förväntat mig att det också skulle kunna vara användbart för vårt litterära arv, säger företaget Orogels vd Bruno Piraccini. 

36 000 personer har hittills tvingats lämna sina hem och 14 personer har omkommit i vad som har beskrivits som de värsta översvämningarna Italien har skådat på över ett århundrade. 

Översvämningarna har också lett till betydande skador på Italiens kulturarv. 75 monument, 12 bibliotek och sex arkeologiska platser har drabbats av översvämningarna, skriver the Guardian.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet