Aktivister blockerar ett av tågspåren på lördagen. Foto: Privat

Miljöaktivister har stoppat Vattenfalls elproduktion

Uppdaterad
Publicerad

Miljöaktivisterna stoppade under söndagen Vattenfalls elproduktion vid kraftverket Schwarze pumpe i södra Tyskland. Samtidigt ska svenska demonstranter ha gripits. ”Polisen använde pepparsprej och slog dem med batong”, säger samordnaren Julia Norman.

Tusentals personer har under helgen funnits på plats för att protestera mot energijättens planerade försäljning av brunkolsgruvan Welzow Süd i Lausitz i sydöstra Tyskland, däribland ett hundratal svenskar, enligt aktivisterna själva och Vattenfall. Aktionen går under namnet ”Ende Gelände”.

I fredags tog sig aktivisterna in i gruvan och kedjade fast sig vid maskiner, medan andra lade sig på tågspåren och blockerade alla koltransporter till el- och värmekraftverket i närheten. Det resulterade i att kraftverket Schwarze pumpe i Spremberg tvingades ställa om sin produktion från el till enbart värme. Eftersom lagret av brunkol börjar sina räknar Vattenfall med att produktionen kommer att upphöra helt om inte transporterna kommer i gång snart.

Vid 15-tiden på söndagen började polisen avhysa aktivister från kolupplaget vid kraftverket och planerade att göra samma sak med människor på tågspåren, enligt uppgifter från Vattenfalls pressjour. Vid 18-tiden kom dock uppgiften att aktivisterna avslutat protesten.

Måste få fram kol

Vattenfall vet inte hur man ska lösa situationen när brunkolen tar slut. Bolaget räknar inte med att ett eventuellt kraftverksstopp påverkar elförsörjningen i området, däremot kan hushåll bli utan värme och varmvatten.

– Vi har flera kraftverk i området, så det är inga problem att producera elkraft. Vad gäller fjärrvärme kan jag inte spekulera i hur det kommer att påverka, säger Peter Stedt på Vattenfalls pressjour till SVT Nyheter.

Än så länge har aktionen inte haft några större ekonomiska konsekvenser för bolaget, menar Peter Stedt.

– Det här är en sak vi måste utreda. Vi har ingen siffra på det i dag, men bedömningen är att det inte är så stor ekonomisk skada. Brunkolen är ju kvar, så vi kan ju producera med den sedan.

Greps av polis

På lördagseftermiddagen bröt sig cirka 300 aktivister in på kraftverksområdet. Polisen satte in pepparsprej och använde batonger mot gruppen. Två aktivister skadades. Omkring 120 av aktivisterna greps av polis och fördes till polisstationen för identitetskontroll, rapporterar den tyska radiostationen MDR Sachsen.

Vattenfall har anmält intrånget till polisen, men planerar i nuläget inga andra åtgärder utan rättar sig efter polisens bedömningar.

Enligt Vattenfall är kraftverket inte ett skyddsobjekt på samma sätt som liknande anläggningar är i Sverige.

– Man har inte samma avspärrningar, det är mer som ett vanligt staket. Däremot får man inte vara inne på området. De som tog sig in i går bröt upp grindarna, de var sedan ute igen efter en halvtimme, säger Peter Stedt.

Enligt Vattenfall var aktivister fortfarande fastkedjade vid maskiner i dagbrottet och människor låg kvar på tågspåren på söndagen. Aktivisterna uppges ha förstört maskiner och ett kolupplag.

– Det kommer att kosta både tid och pengar att återställa. Därför kommer vi inte att kunna återuppta driften oavsett om aktivisterna försvinner eller inte. Det måste repareras.

Slagna av polisen

Julia Norman, som är samordnare för de svenska aktivisterna, säger att flera av hennes vänner – varav några svenskar – blev slagna med batong av polisen och sprejades med pepparsprej. Omkring tio av svenskarna greps av polis.

– Polisen slog folk i ansiktet med batong och tryckte ned dem mot marken. Några fick blåmärken. En del fick skärsår när polisen tryckte upp handflatan i ansiktet och de försökte skydda sig mot tårgassprejen genom att hålla overheadpapper framför ögonen. Det här är inget som jag själv har bevittnat, men de har berättat det för mig, säger hon till SVT Nyheter.

Inga av de svenska aktivisterna ska dock ha fått några allvarliga skador. Alla aktivister ska nu ha släppts av polisen.

Julia Norman har inte hört att några maskiner vid gruvan har skadats. Däremot säger hon att det var en brand i en kolreserv under natten.

– Ja, brandkåren kom dit, men det var inget som vi hade att göra med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.