Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det japanskägda fartyget MV Wakashio var på väg från Brasilien till Kina när det gick på grund utanför Mauritius kust den 25 juli. Foto: AFP

Miljökatastrofen fortsätter på Mauritius – fartyget har slitits i två delar

Uppdaterad
Publicerad

Efter att den japanskägda fartyget gick på grund utanför Mauritius lyckades man tömma mer än hälften av fartygets olja men ungefär 1000 ton hann ändå läcka ut. Nu har fartyget slitits i två delar vilket gör att ytterligare olja kan läcka ut.

När fraktfartyget med tusentals liter olja gick på grund utanför Mauritius kust startade ett febrilt arbete att skydda miljön runt omkring, med känsliga korallrev och mangroveskogar.

Räddningsarbetarna planerar nu att med hjälp av bogseringsbåtar rycka loss en tredjedel av fartyget för att sedan sänka den ute till havs, rapporterar TT.

”Saknar kapacitet”

Många obesvarade frågor cirkulerar fortfarande kring skeppsbrottet och varför bulkfartyget färdades så nära land. Landets regering har tillsatt en haveriutredning.

– Det är första gången vi står inför den här typen av katastrof och vi saknar kapacitet att hantera problemet, har landets fiskeminister Sudheer Maudhoo tidigare sagt till al-Jazeera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer