Konsumenter trodde de drack fransk rosé – lurades med fiktiva etiketter. Egentligen drack de ett billigare, spanskt vin som maskerats i en bedrägerihärva. Foto: Marcus Ericsson/TT

Miljontals flaskor spanskt vin såldes som franskt

Uppdaterad
Publicerad

I Frankrike har en vinskandal briserat. Tio miljoner flaskor franskt rosévin visade sig egentligen innehålla ett billigare, spanskt vin i stället, skriver The Guardian. På flaskorna syntes bland annat etiketter med påhittade franska slott.

Under måndagen bekräftade Frankrikes konsumentbedrägeribyrå att 70 000 hektoliter (en hektoliter är hundra liter) spanskt rosévin sålts som franska årgångar av hundratals vinproducenter under 2016 och 2017.

Upp till 22 procent av de företag som kontrollerats försökte sälja spanskt vin som franskt. Vissa leverantörer ljög rakt ut och sa att vinet var franskt, andra var mer kreativa och använde till exempel etiketter med påhittade franska slott på eller en rosett i blått, vitt och rött, skriver The Guardian, som hänvisar till franska La Parisien.

Tre år lång utredning

På konsumentbedrägeribyrån fick man redan 2015 nys om att det skedde förfalskning av franskt vin, något som ledde till att man startade en omfattande undersökning på flera nivåer; från vinproducenter, importörer, restauranger och distributörer.

Undersökningen ledde fram till dagens resultat, som visar att 743 etablissemang försökt maskera spanskt vin som franskt.

Spansk rosé såldes i bulk vid tillfället för omkring 34 cent (3,5 kronor) vilket att jämföra med kostnaden för riktigt franskt rosé som låg på cirka 75-90 cent (7–9 kronor), är en betydande skillnad.

Ökad spänning mellan vinodlare

Vinbedrägerier i Frankrike kan få dyra konsekvenser. Vinproducenter kan straffas med upp till två års fängelse och tvingas betala skadestånd upp mot tre miljoner kronor.

Det har sedan länge varit spänt mellan länderna i vinfrågan sedan ett produktionsöverskott i Spanien fått priserna där att gå ner.

Franska demonstranter som anklagat Spanien för orättvis konkurrens har också under de gångna åren blockerat spanska leveranser av vin in till landet.

Chefen för franska organisationen Hérault region, Remi Dumas sa på Twitter så här: ”För de som undrar varför vi demonstrerar, för alla vinproducenter som inte lyssnar på oss, öppna era ögon. 10 miljoner flaskor fejkrosé från Spanien.” Foto: Skärmdump från Twitter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vin

Mer i ämnet