Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag blev verkligen jätte-, jätte-, jätterädd.” Hör boende i Elko om insekterna som invaderat staden. Foto: AP/AFP

Miljontals insekter har invaderat staden: ”Kryper i hela kroppen”

Uppdaterad
Publicerad

Miljontals insekter har invaderat staden Elko i Nevada i USA. Det handlar om den så kallade mormonsyrsan som blockerar vägar och sjukhus – och säkerligen framkallar en eller annan mardröm.

– Man ser hur de kravlar och hur hela vägen rör sig. Det kryper i hela kroppen. Det är så äckligt, säger Stephanie Garret som bor i Elko till brittiska BBC.

Staden utrustar sig med lövblåsare och snöplog

Insekterna rör sig långsamt framåt som tjocka mattor. Ett sjukhus fick lov att ta fram kvastar och lövblåsare för att deras patienter skulle kunna ta sig fram till entrén.

– Vid ett tillfälle fick vi till och med koppla in en traktor med snöplog för att försöka fösa bort högarna med syrsor, säger sjukhusets talesperson Steve Burrows till lokala nyhetskanalen KSL.

Fasaden utanför Colette Reynolds hus var helt täckt av insekterna, som namnet till trots inte är en syrsa utan tillhör familjen vårtbitare. De flyger inte utan tar sig fram genom att gå eller hoppa.

– Jag blev verkligen jätte-, jätte-, jätterädd, säger Reynolds till BBC.

Teorin: Insekterna ute efter mer utrymme

Stora populationer av insekten har rört sig genom Elko och andra städer i delstaten Nevada de senaste åren. Men i år tycks utbrottet vara särskilt stort och invånarna i Elko har flitigt delat videoklipp som har spridit sig i sociala medier.

En teori är att insekterna migrerar från ett område till ett annat på jakt efter mer utrymme.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.