Miljöprofessorn listar fem saker som är nödvändiga för att äta hållbart

Uppdaterad
Publicerad

Maten står för en tredjedel av svenska hushålls klimatpåverkan. Men vad krävs för att förändra människors matvanor? SVT Nyheter haffade Johan Rockström, professor i miljövetenskap, mellan möten i Katowice för att få svar på frågan.

Han listar fem saker som är nödvändiga för att äta hållbart – och nå Parisavtalets mål.

1. Mer hållbara dieter

Det allra viktigaste är att förändra dieter så att vi kan följa de senaste vetenskapliga rekommendationerna för hälsosamma och hållbara dieter, menar Rockström.

Klimatmöte i Katowice 2018

– Det handlar om att halvera intaget av kött och övergå till mer vegetariska dieter.

2. Minskat matsvinn

Vi slänger 30 procent av den mat vi lagar. Att få ner matsvinnet är oerhört viktigt eftersom det ligger så mycket energi och näring bakom den mat vi äter, enligt miljöprofessorn.

– Vi måste drastiskt minska matsvinnet.

3. Investeringar i teknologi

För att ta oss till en situation där vi kan höja produktiviteten utan att det sker på bekostnad av naturen krävs investeringar i teknologier.

– Jordbruket i Sverige, Europa och världen är den enskilt största sektorn som orsakar klimatförändringar.

4. Regleringar

Investeringarna för ett hållbart jordbruk kommer inte att ske av sig själv. Det krävs regleringar och finansieringssystem, menar Rockström.

– Det måste bli dyrare att göra fel och billigare att göra rätt.

5. Upplysning

Det behövs mer kunskap och kostråd som inte bara handlar om hälsosam mat utan även fokuserar på hållbar mat.

– Vi kommer aldrig att ta oss till Parisavtalets överenskomna smärtgräns utan en transformation också när det gäller mat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatmöte i Katowice 2018

Mer i ämnet