Kyrkan St. Sebastian i norra Colombo. Foto: Chamila Karunarathne/TT

Krönika: ”Min vän svarar inte – oron ökar timme för timme”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Tre ord är allt jag skulle behöva. Nämligen orden: ”Jag är okej”. Men min vän, vi kan kalla honom Gayan, i Sri Lanka svarar inte på mina meddelanden. Mejlkorgen förblir tom. Sedan det stod klart att kyrkor fanns bland de platser där bomberna exploderade har min oro ökat timme för timme.

Niklas Sjögren

Utrikesreporter

Gayan är djupt religiös och det är mycket troligt att han besökte en kyrka nu vid påsk. Jag har svårt att tänka mig något annat. Men var han vid någon av de drabbade kyrkorna i Colombo, Katumapitiya eller Batticaloa? Det är det jag försöker få svar på.

Gayan och jag lärde känna varandra när han hjälpte mig och SVT:s fotograf Sergio Albornoz under en arbetsresa i landet. Han översatte under intervjuer och vägledde oss under en mycket krävande inspelning om hur tamiler kände sig förföljda och diskriminerade tiden efter det att de Tamilska tigrarna just förlorat sina sista fästen i landet. Utan honom hade det inte blivit några reportage överhuvudtaget. Hans hjälp var ovärderlig.

Terrordåd i Sri Lanka 2019

Han bad om att få förbli anonym rakt igenom vår rapportering. Som både tamil och kristen kände han sig dubbelt utsatt och hotad, berättade han. När Sergio och jag vid ett tillfälle greps av polis trots att vi hade tillstånd att filma i det område i nordöstra Sri Lanka där vi befann oss väntade Gayan tålmodigt i närheten på att vi skulle släppas. Nu väntar jag – på ett livstecken från honom.

Dödssiffran lär stiga

Både inom och utom landet försöker människor få kontakt med anhöriga efter bombdåden och med omkring 500 skadade efter attackerna är det troligt att dödssiffran kommer att stiga ytterligare.

Ännu en vän i Colombo som tidigare hjälpt oss på SVT under arbete i Sri Lanka hör av sig några timmar efter de första dåden. Även han är katolik. Jag har skickat ett meddelande till honom och frågat om han är i säkerhet.

”Jag och min familj mår bra, men många andra är döda. Det är så sorgligt. Tack för att ni tänker på oss”, lyder hans korta svar.

Jag frågar efter Gayan, men vännen i Colombo som hört av sig har inga nyheter om honom. Jag kollar återigen min mejlkorg efter ett livstecken från Gayan. För vilken gång i ordningen vet jag inte längre.

Många undrar om hoten togs på allvar

Företrädare för Sri Lankas regering pekar nu ut den lokala militanta gruppen National Thowheeth Jama'ath, NTJ som skyldig till attackerna. Men kunde attackerna ha förhindrats? Den frågan ställer sig många i Sri Lanka idag.

Redan den 11 april varnade nämligen polis inom landet om att NTJ planerade bombattentat mot kyrkor. Togs hotet på allvar? Om inte, varför inte? Kanske kommer de närmaste dagarna att ge svar på detta.

När jag nu söker efter Gayan minns jag att han många gånger försökt väcka omvärldens intresse för kristnas situation i Sri Lanka. Han talade om hot och hat, inte minst mot präster och andra företrädare. Eftersom han själv, åtminstone tidigare, hade en ledande befattning i sin församling fick han sin beskärda del av hot, berättade han.

Innan jag sätter punkt för de här raderna söker jag återigen igenom de platser i min telefon där ett svar från Gayan kan ha hamnat. Men några svar finns inte att finna.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Terrordåd i Sri Lanka 2019

Mer i ämnet