Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Carl-Oscar Bohlin (M), ministern för civilt försvar, pekar ut ryskstödda aktörer som drivande i flera av påverkanskampanjerna mot Sverige. Foto: SVT

Ministern: Ryskstödda aktörer vill skada Sverige

Publicerad

Ryskstödda aktörer sprider desinformation om Sverige med målet att skada Sverige och påverka Natoprocessen. Det säger ministern för civilt försvar, Carl-Oscar Bohlin, i Utrikesbyrån. 

– Vi har anledning att tro att det här kommer att fortgå. 

Regeringen varnade redan tidigare i år för att Sverige och svenska intressen är måltavla för utländska påverkanskampanjer, och pekade då på att koranbränningarna var en bidragande orsak.

Carl-Oscar Bohlin (M), ministern för civilt försvar, pekar nu ut ryskstödda aktörer som drivande i flera av påverkanskampanjerna.  

Utrikesbyrån

– De tar händelser som inträffar i Sverige, och förstärker dem och förvrider dem. Man återger dem på ett helt eller delvis felaktigt sätt för att sprida olika narrativ om Sverige som syftar till att skada Sverige. 

Ryska aktörer spred Kristersson-klipp

Den så kallade LVU-kampanjen, där svenska socialtjänsten anklagades för att kidnappa muslimska barn, är ett sådant exempel. Spridningen av ett felöversatt klipp från statsminister Ulf Kristerssons frågestund i Göteborg nyligen, är ett annat, enligt ministern. 

– Påverkansaktörer började sprida felciteringar och rena förvrängningar av vad som hade sagts. Naturligtvis med syfte att skada Sverige, svenska säkerhetspolitiska intressen och för att underblåsa polarisering i det svenska samhället. Och även här kunde vi se hur ryskstödda aktörer deltog i den här kampanjen, säger Carl-Oscar Bohlin i Utrikesbyrån.

Natoprocessen i centrum

Nyligen varnade Ukrainas antidesinformationsmyndighet den svenska befolkningen för att Sverige är under informationsattack från Ryssland.

Carl-Oscar Bohlin (M) ser inga tecken på att desinformationen om Sverige kommer att avta.

– Det har intensifierats efter att Sverige inledde sin Natoanslutningsprocess.

Sverige och Ryssland har genom historien haft en turbulent relation, men det är först i modern tid som desinformation har blivit intressant att använda mot Sverige, enligt historikern Dick Harrison. 

– Nu har vi hamnat i fronten och ska gå med i Nato. Då förändras scenariot från rysk horisont fullständigt, säger han i Utrikesbyrån.

Se Utrikesbyrån: Ljuga så in i Norden om desinformation och lögner som en del av Rysslands hybridkrigföring på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet