Ministern: Det är Sveriges vapen i handelskriget

Uppdaterad
Publicerad

Söndagen den första september har världens två största ekonomier – Kina och USA hotat med att trappa upp handelskonflikten och införa höga strafftullar. Det kan få stora konsekvenser för hela världsekonomin, menar handelsminister Ann Linde (S).

Linde, som gästade Morgonstudion, uttryckte sin oro över handelskonflikten mellan parterna och menar att det kan slå hårt mot Sverige.

– Det är inga bra signaler att man återigen ska höja tullarna och att man inte kommer överens i de samtal man för mellan USA och Kina. Så länge det bara är ett handelskrig mellan de två så drabbar det inte Sverige särskilt, men risken är att det bli mer globalt – då kommer det att drabba Sverige väldigt hårt.

Detta beror på att Sverige är väldigt exportberoende. Om det införs höga tullar kommer det att bli dyrare att exportera och då slå mot Sveriges företag, jobb och tillväxt, menar hon

Oro för biltullar

Mest orolig är hon för det biltullar som USA:s president Donald Trump har sagt ska komma senare i november.

– Har vi samtidigt ett oordnat brexit i oktober kan det bli väldigt skakigt och oroligt.

Handelskonflikten mellan USA och Kina är redan i full gång, men så länge parterna för samtal med varandra så finns det hopp, menar handelsministern.

Sveriges vapen

– Det vi ser i våra analyser är att de själva förlorar på det – de skjuter sig själva i foten. Trump har bland annat skjutit upp beslut om tullar och sagt att ”vi tar det lite senare” – och det är förmodligen för att han ser att den amerikanska ekonomin inte tjänar på det.

Vad kan Sverige sätta emot?

– Vi kan ju också införa tullar. Det är inte bra, men det är det vapen vi har. Det är det vi har förberett inom EU – samma dag som det kommer biltullar kommer vi att sätta tullar på amerikanska varor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.