I domen i Köln hålls i dag en minnesceremoni för offren i flygkraschen i franska Alperna. Foto: TT

Minnesceremoni för flygkraschens offer

Uppdaterad
Publicerad

I Tyskland hålls i dag en nationell minnesceremoni och minnesgudstjänst för offren i flygkraschen i franska Alperna den 24 mars. Alla de 150 personerna ombord på Germanwings-planet dog i kraschen.

Den stora katedralen, den berömda domen i Köln, fylldes i dag av personer som ville hedra de omkomna i flygkraschen i Frankrike. Det gäller inte minst de anhöriga till de 150 dödsoffren.

Vid ceremonin var bland andra Tysklands president Joachim Gauck och förbundskansler Angela Merkel närvarande. Frankrike representerades av utrikesminister Laurent Fabius och Spanien av inrikesminister Jorge Fernández Díaz.

Flygkraschen i Frankrike

Hälften av offren i flygkraschen var tyska, medan minst 50 var spanska. Återstående offer bestod av ett dussintal nationaliteter.

Omkring 50 representanter för de personer från Tyskland och Frankrike, som hjälpte till vid arbetet på olycksplatsen, var också inbjudna.

”Var med oss i vår förtvivlan”

Stämningen var dämpad i den fullsatta katedralen och flera av de närvarande visade tydligt sin sorg.

Den tyske presidenten såg närmast sammanbiten ut när han gick in i kyrkan. Förbundskansler Angela Merkel stod med knäppta händer och bugade lätt innan hon satte sig.

Sorgemusiken som inledde ceremonin var mycket mäktig, nästan pampig skulle man kunna säga.

Framför altaret i var 150 ljus tända, ett för varje människa som dödades i kraschen. I övrigt var utsmyckningen mycket sparsam. 

Rainer Woelki, katolsk kardinal i Köln, inledde med några korta ord. Han sade att det alltid är ett hårt slag när en människa går bort. Men när så många försvinner på ett kort ögonblick är det ett särskilt hårt slag.

– Gud, var med oss i vår sorg och vår förtvivlan, sade kardinalen bland annat.

Även företrädare från andra religiösa riktningar talade. Temat var detsamma, kännetecknat av ord som ”tårar”, ”obegripligt”, ”sorg”, ”avgrund”...

”Överlämna domen till Gud”

I början av april, sedan även den andra så kallade svarta lådan på det störtade planet undersökts, bekräftade haveriutredarna att andre piloten Andreas Lubitz medvetet kraschade planet.

Vid dagens ceremoni var 150 ljus tända, alltså även ett ljus för Andreas Lubitz.

– Det är 150 offer. Vi måste överlämna till Gud att döma andrepiloten, sade kardinal Woelki före ceremonin citerad i bland annat tidningen Frankfurter Allgemeine.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen i Frankrike

Mer i ämnet