En joggare tar en paus och låter blicken fara över den kilometerlånga minnesmuren vid floden Themsen. En hund drar i kopplet när husse och matte läser de handskrivna hälsningarna till de döda.
”Vi fick aldrig säga hejdå till dig mamma. Älskar dig och saknar dig”, ”Till farmor: Tack för allt”.
Någon har lagt en blombukett vid muren. Ytterligare en färgklick bland allt det röda och rosa.
Höga dödssiffror
Muren fick sina första hjärtan i mars 2021. Fran Hall och Lynn Jones har varit med från början. De har båda förlorat sina män i covid-19 och nu kommer de hit varje fredag med målarfärg och penslar. Dels för att fylla i de hjärtan som bleknat, dels för att måla dit nya för de som dött sedan sist.
Antalet människor som dött i Storbritannien inom 28 dagar för att de fått covid-19 närmar sig 160 000. Nära 180 000 har covid på dödsattesten.
”Förbannande och upprörda”
För Fran Hall och Lynn Jones är minnesmuren en plats för sorg och saknad. Men där finns något annat också. Båda är arga och besvikna på premiärminister Boris Johnson och festkulturen på 10 Downing Street då landet var nedstängt.
– Vi är förbannade och upprörda! De här festerna ägde rum samtidigt som min make låg på sjukhus i sju veckor utan att jag fick träffa honom. Sjukhuset tillät inga besök och vi följde reglerna medan de festade. Om man gjort fel ska man erkänna det och ta sitt ansvar, säger Lynn Jones.
– Det är vidrigt. De här människorna, premiärministern och folket runt honom, svek vårt land. De ljög för oss och de behandlade oss som idioter. Vi vill att han ska avgå, säger Fran Hall.
Sorgen har fått ett hem
Mittemot minnesmuren, på andra sidan Themsen, tronar det brittiska parlamentet.
– Vi måste se till att ingen glömmer det som hänt. Våra hjärtan får aldrig blekna bort, säger Fran Hall.
Sorg är kärlek som blivit hemlös. Så brukar det heta. Här vid minnesmuren i London har sorgen fått ett hem.