Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är det som sker i Sudan? Görrel Espelund, Afrikakännare och redaktör på Utrikespolitiska institutet, svarar på tre frågor om situationen.

Minst 22 döda i flyganfall i Sudan

Uppdaterad
Publicerad

Minst 22 personer dödades och ett okänt antal skadades i ett flyganfall i staden Omdurman i Sudan på lördagen, uppger landets hälsoministerium.

Anfallet ska ha utförts av Sudans armé, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Striderna, som har pågått sedan i april, står mellan armén, ledd av general Abdel Fattah al-Burhan, och de paramilitära styrkorna RSF (Rapid Support Forces) som leds av general Mohamed Hamdan Dagalo. Båda gör anspråk på att leda landet.

Oroligheter i Sudan

Senast i juni dödades 17 personer i Khartum, inklusive fem barn, i sammandrabbningar med stridsflyg mellan de två grupperingarna.

– Ända sedan självständigheten 1956 har Sudan i princip styrts av militärmakt, det har varit väldigt bräckliga regeringar. Historiskt har det också ingåtts många fredsavtal och eldupphör som ständigt har brutits, säger Görrel Espelund, Afrikakännare och redaktör på Utrikespolitiska institutet.

Nära tre miljoner har flytt sina hem

Sedan striderna mellan de militära grupperingarna bröt ut i april har minst 1133 personer dödats, uppger Reuters. Över 2,9 miljoner människor uppges ha lämnat sina hem och närmare 700 000 har flytt till något av grannländerna.

– Vi står inför en situation som är oerhört svår både rent politiskt och humanitärt. Så länge ingen av de här krafterna tror att de har mer att vinna på en fred än på krigsfältet blir det svårt att få till ett varaktigt fredsavtal, säger Görrel Espelund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Sudan

Mer i ämnet