Sudaneser flyr till säkrare delar av landet eller till grannländerna, för att undkomma striderna. Foto: AFP/Khaled Elfiqi/EPA/TT

Över en miljon på flykt undan striderna i Sudan

Publicerad

Fler än 1,3 miljoner människor befinner sig på flykt undan striderna i Sudan, enligt FN.

Striderna i landet fortsätter på onsdagen trots vapenvilan.

Omkring en miljon sudanesiska flyktingar har tagit sig till säkrare delar av landet, och den resterande delen till Sudans grannländer, enligt FN:s migrationsorgan IOM.

Egypten har tagit emot flest sudanesiska flyktingar som sökt sig utomlands, omkring 132 000.

Sporadiska strider har fortsatt i flera delar av Sudan under onsdagen, trots den sju dagar långa vapenvilan som trädde i kraft på måndagskvällen. Invånare vittnar om skottlossning och explosioner i de centrala delarna av huvudstaden Khartum, samt nära militära anläggningar i närliggande staden Omdurman.

Vapenvilan medlades fram av USA och Saudiarabien.

– Det sudanesiska folket fortsätter att lida till följd av den förödande konflikten, konstaterade de två länderna i ett gemensamt uttalande på tisdagskvällen.

Minst 863 civila, däribland 190 barn, har hittills dödats och runt 3 530 har skadats i striderna som bröt ut den 15 april, enligt en sudanesisk läkarorganisation.

Bakgrund till striderna

Våldsamheterna i Sudan är kopplade till en maktkamp inom det militära styret i det jättelika afrikanska landet.

Striderna står mellan armén, ledd av general Abdel Fattah al-Burhan, och de paramilitära styrkorna RSF (Rapid Support Forces) som leds av general Mohamed Hamdan Dagalo.

Båda generalerna gör anspråk på att leda landet. Båda är också föremål för anklagelser om omfattande människorättsbrott sedan de slagit ned demokratiskt motstånd.

Hör SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås om det som lett fram till oroligheterna i Sudan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripåsom det som lett upp till oroligheterna i Sudan. Foto: AFP/TT/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.