Kravallpolis använder pepparsprej mot personer som samlats för att protestera mot den nya säkerhetslagen i Hongkong den 1 juli. Foto: DALE DE LA REY/AFP/TT

Över 300 gripna i Hongkong efter nya säkerhetslagen

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals personer har gått ut på gatan i Hongkong för att protestera mot den nya säkerhetslag som trädde i kraft sent i tisdags kväll.

Demonstranter möts av tårgas och över 300 personer har gripits på onsdagskvällen, lokal tid.

Den nya säkerhetslagen, som trädde i kraft klockan 23 på tisdagen lokal tid, innebär bland annat att aktivister som sprider information till stöd för självständighet kan gripas och åtalas, enligt Hongkongpolisen. Bara timmar senare, vid lunchtid lokal tid, meddelade polisen att man genomfört sitt första gripande med hänvisning till den nya lagen.

Den gripne höll upp en flagga med texten ”Självständighet för Hongkong”, enligt polisen, som lagt ut en bild på mannen på sitt Twitterkonto. Reuters rapporterar dock efter närmare granskning av bilden att flaggan innehåller ytterligare text, nämligen orden ”nej till” i finstilt, alldeles före slagordet för självständighet. Det är oklart huruvida detta kommer att påverka polisens bedömning.

Protesterna i Hongkong

Här kan du se hela SVT:s sändning om protesterna och massgripandena i Hongkong.

300 gripna

Trots hot om hårda straff för den som bryter mot lagen har demonstranter fortsatt strömma ut på gatan. Polisen har satt in tårgas och vattenkanoner för att skingra dem, enligt Reuters, och senare under eftermiddagen kom uppgifter om massgripanden.

Fler än 300 personer har nu gripits i Hongkong i samband med protester mot den nya säkerhetslagen, enligt Hongkongpolisen på Twitter. Brottsrubriceringarna är bland annat olovlig sammankomst, förargelseväckande beteende, vårdslöshet i trafik och brott mot den nationella säkerhetslagen. Nio av de gripna har gripits för brott mot säkerhetslagen, enligt polisen.

Tillbakavisar kritiken

Från omvärlden fortsätter fördömanden att trilla in.

– Det som händer är extremt oroväckande, eftersom vi anser att Hongkongs autonomi gradvis håller på att urgröpas, säger Tysklands utrikesminister Heiko Maas till public service-kanalen ZDF.

Maas varnar också för att relationen mellan Kina och EU – där Tyskland på onsdagen tar över som ordförandeland – kommer att påverkas av Pekings agerande.

Kina tillbakavisar den internationella kritiken med att hävda att Hongkong är Kinas ensak.

– Vad har ni med det här att göra? Det här angår inte er, säger Zhang Xiaoming vid Kinas parlaments Hongkong-utskott, till nyhetsbyrån AFP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna i Hongkong

Mer i ämnet