En bild tagen från en video som FN släppt visar blod och kulhål i väggen i ett hus i byn Al-Kubeir i Hama-provinsen. Foto: Scanpix

Minst 35 döda i Syrien i dag

Uppdaterad
Publicerad

Cirka 20 människor uppges mist livet under nattens regimangrepp mot staden Deraa, uppger aktivister för TT. Totalt ska minst 35 människor mist livet i Syrien i dag.

Enligt Syriska nätverket för mänskliga rättigheter (SNHR) började granatattackerna runt midnatt och fortsatte sedan i timmar.

– Det är tydligt att de angriper civila genom urskiljningslös beskjutning, säger SNHR:s talesman Sami Ibrahim i telefon från Homs.

– Det är ett barbariskt beteende från regimen.

Totalt ska, enligt SNHR, minst 35 människor mist livet på lördagen i Syrien, inklusive de 20 i Daraa.

Granateld mot hus

Aktivister i den länge belägrade stadsdelen Bab Amr i Homs vittnar om en hård granateld mot närliggande områden sedan tidigt på dagen.

– I dag har artilleriet beskjutit hus i Jubair med granater och många byggnader har förstörts. De flesta människorna flydde när armén stormade Bab Amr och de enda som är kvar är de fattiga som inte har någonstans att ta vägen, säger aktivisten Abo Baker Saleh i telefon till TT.

Senare på dagen grep regimvänlig milis tillfångatagit flera personer, enligt Abo Baker Saleh.

– Här i Bab Amr har shabiha-miliser brutit sig in och tillfångatagit minst 16 unga människor.

Lavrov: Nära inbördeskrig

Ryssland kommer inte att godkänna någon våldsanvändning mot den syriska regimen från FN:s sida, meddelar ryske utrikesministern Sergej Lavrov.

-Landet står på gränsen till en fullskalig intern konflikt, säger Lavrov enligt Interfax.

Fredssändebudet Kofi Annans fredsplan fungerar visserligen inte som avsett, men det finns enligt Ryssland inget alternativ. Lavrov beskyller parter som vill se ”inblandning i syriska angelägenheter” för att planen hittills misslyckats.

-Det är viktigt att förstå vad som ligger bakom denna bristande koordination – är det avsaknaden av en plattform för dialog eller avsiktliga försök att sänka den här planen, säger Lavrov.

”Utländsk inblandning är fel väg”

Utrikesministern anklagar öppet väst för att underblåsa våld från oppositionen och uppger att närvaron av ”internationella terrorister” i Syrien ökar.

Om det syriska folket vill att al-Assad avgår då stöder Ryssland det, men en utländsk inblandning är fel väg, säger Lavrov.

-Om syrierna själva är överens om detta sinsemellan kommer vi endast att välkomna en sådan utveckling. Men det är oacceptabelt att påtvinga villkor för dialog utifrån.

Ryssland är också skeptiska till att flera västländer vägrat blanda in Iran i samtal om Syrien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Syrien

Mer i ämnet