Tolv barn bland de döda i bussolycka

Uppdaterad
Publicerad

Mitt i natten körde långdistansbussen från Istanbul in i ett motorvägsräcke i Bulgarien. Branden som uppstod slukade hela fordonet, och bara en handfull av de över 50 människorna ombord hann ut.

– En enorm tragedi, säger Bulgariens tillförordnade premiärminister Stefan Yanev.

– Tyvärr har vi många döda, 46 personer, däribland 12 minderåriga, säger Nordmakedoniens hälsominister Venko Filipce till mediebolaget BNT efter att ha besökt överlevande på sjukhus i Sofia.

Olyckan inträffade vid 02-tiden under natten mot tisdagen ungefär fyra och en halv mil utanför Bulgariens huvudstad. Tv-bilder visar den utbrända bussen mitt på motorvägen. Inga andra fordon var inblandade i olyckan.

Minst sju brännskadade personer har förts till sjukhus i huvudstaden Sofia. Enligt vårdpersonal kommer samtliga överlevande från samma familj, som kastat sig ut ur den brinnande bussen. Deras tillstånd beskrivs som stabilt.

– Vi har en enorm tragedi här, sade Stefan Yanev på plats vid olycksplatsen på tisdagsmorgonen.

Bussen kom från ett nordmakedonskt företag som organiserar gruppresor till Istanbul. Och de flesta döda var makedonier på väg hem till Skopje, uppger lokala myndigheter. En belgisk medborgare och en person från Serbien fanns också bland offren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.