Dödssiffran stiger efter ryska översvämningar

Uppdaterad
Publicerad

Antalet rapporterade döda ökar efter översvämningarna i regionen Krasnodar nära Svarta havet i Ryssland.
Katastroftillstånd har utfärdats i Novorossijsk, där mellan 112 och 115 millimeter nederbörd fallit det senaste dygnet.

Flera hus uppges vara översvämmade och evakueringscenter har satts upp i området, skriver den ryska nyhetsbyrån Interfax med hänvisning till tjänstemän.

-Alla resurser måste nu användas till att rensa gatorna från lera och stenar som kommit från bergen och förorterna och som blockerar dräneringssystemet. Det arbetet kommer att ta hela kvällen, sade tjänstemannen.

Antalet döda sas sent på lördagen vara fler än 130 och över 1 000 har fått lämna sina hem. Det är den värsta översvämningen på 70 år enligt ryska myndigheter. Undantagstillstånd har utlysts i de värst drabbade områdena Krymsk, Novorossijsk och Gelendzhik efter de kraftiga skyfallen.

-Ingen kan minnas sådana översvämningar i vår historia, inget liknande har skett de senaste 70 åren. Mer än 5 000 hushåll har drabbats, sade Krasnodars guvernör Alexander Tkatjov på lördagen enligt nyhetsbyrån Itar-Tass, och manade samtidigt invånarna att inte drabbas av panik.

Oro för plundringar

Staden Krymsk sägs vara värst drabbad av översvämningarna och det är där merparten av de döda har hittats efter att staden dränkts av vattnet.

Dödssiffran riskerar enligt den ryska polisen att fortsätta stiga, dessutom finns en oro för plundringar.

-Polisen ökar sin närvaro för att förhindra massplundring, sade polistalesmannen Igor Zhelyabin.

Råoljetransporter stoppas

Råoljetransporterna från den ryska hamnstaden Novorossijsk vid Svarta havet stoppades i dag på grund av översvämningar och jordskred, säger en talesman för oljeledningsoperatören Transneft till Reuters.

Hamncheferna uppges ha satt sig i ett krismöte samtidigt som regnet fortsätter att falla. Hamnen ligger i den lägre delen av staden och hotas av jordskred, uppger hamnens talesperson Vladimir Sidorov.

Fakta Krasnodar

Visa
  • Krasnodar i sydvästra Ryssland är förvaltningscentrum för den bördiga regionen runt floden Kuban.
  • Staden har omkring 650 000 invånare. Näringslivet omfattar livsmedels- och verkstadsindustri samt petroleumbaserad kemisk industri.
  • Krasnodar grundades 1793 som kosackläger, fick stadsrättigheter 1867 och blev under det sena 1800-talet en stor handels- och industriort. År 1917 var Krasnodar ett centrum för kosackernas motståndskamp mot bolsjevismen.

Källa: Nationalencyklopedin (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Översvämningen i Ryssland

Mer i ämnet