Amatörvideo som lagts ut av aktivister uppges visa döda människor i byn al-Qubair utanför staden Hama. Foto: YoutubeVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Minst 86 dödade i syrisk massaker”

Uppdaterad
Publicerad

Minst 86 människor dödades på onsdagen med gevär och knivar i två byar utanför Hama i Syrien uppger aktivister. – FN bara ser på medan vi blir dödade, säger en syrisk aktivist.

Enligt Aktivistnätverket Lokala samordningskommittéerna gick regimtrogna milismän in i byarna al-Qubair och Maarzaf och angrep civila, däribland många barn.

Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) sade på torsdagsförmiddagen att antalet döda i al-Qubair uppgår till minst 55.

-Det finns 49 bekräftade och identifierade offer i al-Qubair, de flesta av dem från släkten al-Yatim, sade SOHR-företrädaren Rami Abd al-Rahman, och tillade att ytterligare sex offer har hittats i närheten.

Flera av offren sköts på nära håll, andra höggs ihjäl med knivar, uppger oppositionsaktivister. Flera av de dödade ska ha varit kvinnor och spädbarn. En del förkolnade kroppar ska ha hittats i hus som satts i brand efter attacken, andra uppges milismännen ha tagit med sig i ett försök att dölja massakern, uppger BBC News.

-De avrättade nästan varenda människa i byn. Väldigt få lyckades fly. De flesta slaktades med knivar, sade en aktivist i oppositionsfästet Hama till BBC:s World Tonight.

Mousab al-Hamadee, aktivist i Hama, säger till al-Jazira att regeringen vill skapa en atmosfär av skräck bland de oppositionella. Han kritiserade också FN:s observatörer i Syrien.

-De gör ingenting för att beskydda oss. De dyker bara upp dagen efter massakern för att filma kropparna och se när vi begraver offren. De bara ser på medan vi blir dödade, säger han.

Regeringen anklagar

Den syriska regeringen anklagade ”beväpnade grupper” och terrorister för dådet. Motivet skulle vara att försöka få till stånd en utländsk militär intervention, rapporterar BBC. ”Det en del medier har rapporterat om vad som hänt i al-Qubair, nära Hama, är helt falskt. En terroristgrupp begick ett fasansfullt brott i Hamaområdet, som krävde nio liv”, sade regeringen i en kommuniké som lästes upp i syrisk stats-tv natten mot torsdag.

Varken oppositionens eller regimens uppgifter har kunnat kontrolleras av oberoende källor.

Angreppet kommer mindre än två veckor efter det att över 100 personer dödades i staden al-Hula i en liknande attack. Den massakern bekräftades av FN-observatörer ett par dagar senare.

SOHR, som har sin bas i London, uppmanade FN att omedelbart skicka observatörer till al-Qubair och Maarzaf.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Syrien

Mer i ämnet