Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Människor betraktar förödelsen i det översvämningsdrabbade Dereli i norra Turkiet i fjol. Foto: DHA/AP/TT

Dödssiffran stiger i turkiska översvämningar

Uppdaterad
Publicerad

Enorma vattenmassor har dundrat genom städer och förstört vägar, broar och byggnader. Minst 70 människor har dött och 47 saknas efter skyfall i Svarta havsområdet i norra Turkiet.

Kaos uppges råda i de drabbade provinserna i norr, där broar och vägar förstörts och enorma vattenmassor dragit igenom städer. Minst 70 människor har dött i Kastamonu och Sinop, enligt landets katastrofmyndighet Afad på lördagen.

De våldsamma floderna har raserat ett stort lägenhetshus och skadat två angänsande byggnader allvarligt. Samtidigt har cirka 1 700 personer hunnit evakueras via bland annat hustak med hjälp av helikopter.

Sökinsatser pågår

Många saknas även fortfarande efter det att hus och infrastruktur totalförstörts och enorma vattenmassor kraschat igenom flera städer. Oroliga anhöriga befarar det värsta:

– Det här saknar motstycke. Det finns ingen el. Mobiltelefonerna fungerar inte. Det finns ingen täckning. Det är omöjligt att få kontakt med någon. Vi hade ingen om vattennivåerna steg eller inte. Vi kunde bara vänta, säger 42-åriga Ilyas Kalabalik.

Även markbränder

Översvämningarna sker samtidigt som de markbränder, som de senaste veckorna härjat södra Turkiet, ringats in. Åtta personer har dött i bränderna. Det är vanligt med översvämningar i norra Turkiet under sommaren, då regnen brukar vara särskilt kraftiga.

Under översvämningarna som drabbar Turkiet nu uppger myndigheter att vattennivån har höjts markant, och nått en höjd på mellan 2,5 och 4 meter på vissa platser.

Ett lägenhetshus i staden Bozkurt i Kastamonuprovinsen har raserats av de kraftiga floderna. Foto: Ismail Coskun/AP/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.