Flygbilder visar total förödelse på Bahamas

Uppdaterad
Publicerad

Nu har flygbilder kommit in från de områden i norra Bahamas som drabbades hårdast av Dorians framfart, och förödelsen är total. På de mest drabbade öarna uppges runt vartannat hus vara förstört. Hittills har 20 personer rapporterats döda, men omfattningen av fortfarande svår att överblicka.

Det var över Abaco-öarna som Dorian först drog in som en kategori-5 orkan med vindar upp till 80 meter per sekund i söndags, och det är även den del av Bahamas som drabbats hårdast. 20 personer har hittills rapporterats omkomna där, men siffran kan komma att stiga.

– Vi kan förvänta oss att fler dödsfall kommer rapporteras. Det här är bara preliminära siffror, säger landets premiärminister Hubert Minnis enligt Aljazeera.

Flygplatsen två meter under vatten

Flygbilder visar att vissa områden har totalförstörts. Byggnader har demolerats, bilar och båtar ligger utspridda och stora landmassor är fortfarande under vatten.

– Ödeläggelsen är omfattande och utan motstycke, säger Hubert Minnis.

Efter Abaco-öarna drog Dorian västerut och parkerade sig i över ett dygn utanför ön Grand Bahama. Även här är förödelsen enorm med stor skada på egendom. Bland annat hamnade den internationella flygplatsen i Freeport nästan två meter under vatten, vilket har försvårat för hjälpinsatser och förnödenheter att nå fram till behövande. Även ett sjukhus fick evakueras på grund av svåra översvämningar.

Mer än hälften av husen

Under tisdagen började arbetet med att få överblick över hur hårt Abaco drabbats. Tidiga rapporten uppger att i vissa orter har mer än hälften av husen förstörts.

Dorian nedgraderades under tisdagen – först till kategori tre och senare två på den femgradiga skalan – medan den rörde sig mot Floridas kust. Prognoser visar att den inte kommer gå in över land i Florida, men strandorterna kommer att drabbas av hårda vindar och kraftigt regn. Det finns också risk för att tornador uppstår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.