Vattennivån i kanalen intill svenska Viktoria Rileys hus i Florida har sänkts för att undvika översvämning. Foto: Privat

Svenska Viktoria i Florida är förberedd inför orkanen Dorian

Uppdaterad
Publicerad

Den tropiska orkanen Dorian rör sig sakta in mot Floridas kust från norra Bahamas. En miljon invånare evakueras på USA:s östkust. I West Palm Beach norr om Miami bor svenska Viktoria Riley.
– Vi har väskorna packade, säger hon till SVT Nyheter.

Minst fem personer dog när orkanen Dorian drog över Bahamas med vindstyrkor på 80 meter i sekunden. Orkanen är det värsta oväder som drabbat ön under modern tid – och nu rör den sig långsamt mot USA.

På tisdagsmorgonen, svensk tid, nedgraderades Dorian från kategori fyra till tre på den femgradiga skalan, rapporterar nyhetsbyråer med hänvisning till National Hurricane Center (NHC), men ovädret är fortfarande mycket kraftigt. Senare under kvällen väntas den slå till mot Floridas östkust och sedan fortsätta norrut.

Över en miljon invånare evakueras längs med kusten. Orlando International Airport kommer stänga ner verksamheten under tisdagen. Totalt 2 700 flygresor har ställts in på flera flygfält, enligt CNN. Nöjesfältet Legoland har stängt och Disneyland planerar stänga tidigare än vanligt under tisdagen. Bilder från kuststäderna visar butiker som spikat igen sina fasader och busslaster av människor som evakueras.

”Mycket vindar och regn”

Svenska Viktoria Riley bor i West Palm Beach. Om orkanen följer den väntade rutten kommer hon undkomma de starkaste vindarna. Men även där förbereder sig invånarna för det värsta.

– Även om vi inte bor precis där stormögat ska gå så har vi fått mycket vindar och regn som kommer från själva stormen, säger hon till SVT Nyheter.

Hon fortsätter:

– De säger att det nu kommer att regna nonstop de kommande två, tre dagarna, säger Viktoria Riley.

Där Viktoria Riley bor i West Palm Beach, Florida, väntas det regna konstant de kommande två, tre dagarna enligt väderleksrapporten, berättar hon. Foto: Privat

Väskan är packad

Viktoria Riley har bott i Florida sedan 2014 och för två år sedan var hon och hennes man med om orkanen Irma. Hon säger att de är väl förberedda och att de i juni brukar fylla på både vatten- och bensindunkar för att vara redo om en orkan skulle komma.

– Man vet att orkansäsongen börjar i juni och att den håller på till november. En orkan kan dyka upp när som helst, säger hon.

Hon fortsätter:

– Om man skulle behöva evakuera så har vi väskor som är packade. Då är det bara att ta sin ryggsäck, hoppa in i bilen och åka.

Framför dörrar och fönster har man satt upp luckor för att vara redo om ovädret kommer. "Vi kommer bara in och ut genom vår garageport just nu", berättar Viktoria Riley som bor i West Palm Beach i Florida. Foto: Privat

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer