Så många som 13 000 hem kan vara förstörda eller har skadats allvarligt på Bahamas efter orkanen Dorians framfart. Foto: Reuters

Flera döda på Bahamas efter orkanen Dorian: ”En historisk tragedi”

Uppdaterad
Publicerad

Den tropiska orkanen Dorian har lämnat förödelse efter sig under sin framfart i önationen Bahamas. Minst fem personer har bekräftats döda – efter att önationen drabbats av sin starkaste orkan i modern tid.

– Vi är mitt i en historisk tragedi, säger önationens premiärminister Hubert Minnis.

I Florida förbereder sig invånarna för årets hittills största orkan. På Bahamas har orkanen Dorian redan hunnit bli det värsta oväder önationen har drabbats av i modern tid.

Vindar med hastigheter på över 80 meter per sekund har fått hela hustak att flyga av och Röda Korset uppskattar att upp till 13 000 hem skadats allvarligt eller förstörts.

Premiärminister Hubert Minnis bekräftade sent på måndagskvällen, svensk tid, att fem personer dött till följd av orkanen. Dödsfallen kan däremot vara fler än så, enligt lokala medier. Räddningsarbetet pågår och försvåras samtidigt av att orkanen fortfarande befinner sig ovanför önationen.

– Vi är mitt i en historisk tragedi i delar av norra Bahamas, sade Minnis på en presskonferens enligt CNN.

Han uppmanade samtidigt invånarna att stanna inomhus. Orkanen väntas fortsätta slå mot önationen under natten mot tisdagen svensk tid. Allt medan den långsamt väntas röra sig mot Florida.

”Tur som har ett halvt hus”

Dorian drog in över Bahamas under söndagen. På bilder i sociala medier är spåren där ovädret slagit till tydliga. Stora områden syns ligga under vatten och elledningar, bilar och träd är omkullkastade på grund av stormvindarna. 

Landets premiärminister Hubert Minnis sa på en presskonferens att man på vissa delar av Abaco Island “inte kan se skillnad på början av gatan kontra var havet börjar”, och fastigheter och infrastruktur uppges vara kraftigt skadade.

Leigh Lamattina-Davis, boende i Marsh Harbour på Abaco, beskriver orkanens effekter på ön som “total ödeläggelse”.  

“Jag har tur som har ett halvt hus kvar. Mina grannars är totalförstörda”, skriver hon i ett sms till NBC News. 

Bahamas press skriver att flera personer befaras ha dött på Abaco Island, men det finns ännu inga officiella rapporter om att någon ska ha mist livet till följd av ovädret. 

Dorian är den kraftigaste orkan som någonsin drabbat önationen, och graderas som en femma på en den amerikanska orkanmyndigheten NHC:s femgradiga skala. NHC beskriver situationen som ”livshotande”.

Myndigheten varnar också för ”katastrofala” översvämningar på Grand Bahama Island på grund av stormvågorna. 

13 000 hus kan ha skadats

Exakt hur många som tvingats lämna sina hem är oklart, men enligt Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen, IFRC, kan så många som 13 000 hus ha skadats allvarligt eller helt förstörts i ovädret, skriver de i ett pressmeddelande.

”Vi har ännu ingen komplett bild av vad som hänt. Men det är tydligt att orkanen Dorian har haft en katastrofal inverkan. Vi förväntar oss ett omfattande behov av skyddsbostäder, tillsammans med kortsiktigt ekonomiskt stöd och behov av rent vatten och sjukvård”, säger Sune Bulow vid IFRC i pressmeddelandet.

Bahamas utrikesminister, Darren Henfield, säger till den statsägda tv-kanalen ZNS Bahamas att myndigheterna utnyttjade en omkring tre timmar lång period av stiltje för att evakuera människor från skadade byggnader och hem. 

-Vi gör vårt bästa. Vi är lugna. 

Bahamas myndigheter har meddelat att alla skolor, banker och myndighetskontor hålls stängda de närmaste dagarna. 

”Det här är troligtvis den sorgligaste och värsta dagen som jag talat till Bahamas befolkning. Vi står inför en orkan som vi aldrig tidigare skådat på Bahamas. Snälla be för oss”, skrev Bahamas premiärminister Hubert Minnis på Twitter tidigare. 

Rör sig mot USA 

Dorian kommer under minst två dygn att ge upphov till meterhöga stormvågor längs Grand Bahamas norra kust samt Abacos norra och östra kust, enligt Bahamas vädermyndighet. 

Samtidigt förbereder sig även USA inför orkanens intåg. Delstaterna South Carolina och Georgia har beordrat evakueringen av invånarna längs kusterna, enligt AP. Dorian närmar sig nu Florida, med vindhastigheter på nära 82 meter i sekunden, och beräknas nå amerikanskt land på tisdagskvällen. De tre delstaterna har utlyst nödläge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.