En tv-skärm på Seouls tågstation visar Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Nordkorea meddelade på onsdagen att en uppskjutning av en spionsatellit misslyckats. Foto: AHN YOUNG-JOON/AP/TT

Nordkoreansk satellit kraschade – orsakade krigslarm i Japan

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea gjorde ett misslyckat uppskjutningsförsök av en spionsatelit på natten mot onsdag. Satelliten kraschade i i havet väster om Koreahalvön efter det att den tappat fart när de två första raketstegen släpptes. I Japan och Sydkorea utfärdade myndigheterna robotlarm.

På natten mot onsdag genomförde Nordkorea en satellituppskjutning som var tänkt att skjuta upp Nordkoreas första spionsatellit i omloppsbana. 

Men uppskjutningen misslyckades. Raketens andra steg fungerade inte vilket ledde till att farkosten störtade i havet, uppgav nordkoreanska statliga medier.

Orsaken till att den nya sattelituppskjutningsraketen Chollima-1 misslyckades ska ha varit på grund av en instabilitet i motorn och i bränslesystemet.

Utlöste krigslarm i Japan

Sydkoreas militär rapporterade omedelbart om att Nordkorea avfyrat någon sorts raket, enligt TT. Detta utlöste att japanska myndigheter utfärdade ett kortvarigt robotlarm i Okinawaregionen. Man uppmanade människor att söka i byggnader eller under jord, men larmet drogs tillbaka en halvtimme senare.

Även i Sydkoreas huvudstad Seoul utfärdades larm. Invånarna fick textmeddelande där de uppmanades att förbereda sig för evakuering, men myndigheterna tog snabbt tillbaka uppmaningen.

Japanska och sydkoreanska myndigheter fördömer kraftigt Nordkoreas uppskjutning via diplomatiska kanaler.

Ny uppskjutning snart

Nordkoreanska myndigheter meddelade att man ska åtgärda problemen med satelliten och göra en ny uppskjutning inom en snar framtid.

Misslyckandet är en uppenbar pinsamhet för Nordkoreas ledare Kim Jong Un i hans strävan att uppvisa militär styrka för USA och Sydkorea, uppger AP.

Uppskjutningen var Nordkoreas sjätte satellituppskjutningsförsök, och det första sedan 2016.

Nordkoreas militär firade 75 år i februari. I klippet på en parad visar Kim Jong upp en stor mängd långdistansrobotar – och sin tioåriga dotter – som tros vara den som ska efterträda honom i framtiden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kim Jong-Un visade upp sin dotter och en rekordmängd avancerade vapen vid paraden i Pyongyang. Foto: AP/AFP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.