Brittisk polis söker med kameror i avloppssytem under eftersökningen efter brittiska flickan Madeliene McCann som försvann tre år gammal 2007. Foto: TT

Misstänkta i fallet Madeleine McCann kan gripas snart

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer som tros ligga bakom flera inbrott vid tiden för försvinnandet anges som huvudmisstänkta.

Källor inom den portugisiska polisen bekräftar för tidningen the Observer att ett antal misstänkta inom kort ska gripas. De är misstänkta för inblandning i försvinnandet av den brittiska flicka för sju år sen.

Polisen säger att de tre har identifierats av brittisk polis som den senaste tiden varit på plats och sökt efter ledtrådar i trakten kring Algarve i Portugal där den då tre-åriga flicka försvann i maj 2007.

Fallet Madeleine McCann

Telefonstamtal granskades

Det har gått sex månader sen brittisk polis först började intressera sig för just de här personerna och ville att de skulle höras. Om de grips blir det de första som ses som betydande för fallet.

Utvecklingen kommer efter att fallet tagits i en ”cold case”-genomgång där de bland annat granskat hundratals telefonsamtal som ägde rum i trakten natten när flickan försvann. Barnet låg hemma på hotellrummet och sov samtidigt som föräldrarna åt middag på en restaurang alldeles intill. 

Kvar i Portugal

Något datum för när personerna ska tas in för förhör är inte satt men poliskällan uppger att det kommer ske den närmaste tiden då brittiska polis fortfarande är på plats. Senast fredag nästa vecka anges som en sista dag.  De misstänkta finns fortfarande i Portugal och när de grips kommer de brittiska poliserna få vara med under förhören men de kommer inte tillåtas att gripa in.

När det sker får omedelbart de beteckningen ”arguidos” – en term som används för någon som är misstänkt och det är samma status som Madeleine McCanns föräldrar först fick när hon försvann.

Oönskad uppmärksamhet

Tidpunkten för eftersökningarna har fått kritik. Borgarmästaren i Praia de Luz, Victor Mata menar att den viktiga turistnäringen påverkas när orten får förnyad och oönskad uppmärksamhet.

– Folket i Praia de Luz har ingenting emot eftersökningar av Madeleine men med tanke på att hon varit försvunnen länge kunde de ha påbörjats tidigare, säger Mata.

I ett uttalande säger Kate och Gerry McCann att de ”stärks av att undersökningen går framåt.” På deras officiella facebooksida tackar de ”för det fortsatta stödet för våra försök att få hem vår Madeleine.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Madeleine McCann

Mer i ämnet