Lastbilen rammade tiotals människor på julmarknaden den 19 december. Foto: TT

Misstänkt medhjälpare till Anis Amri gripen

Uppdaterad
Publicerad

Tysk polis har gripit en misstänkt kontaktperson till Anis Amri, som tros ligga bakom lastbilsattacken i Berlin. Hans telefonnummer fanns i 24-åringens mobiltelefon som lämnades kvar i fordonet efter dådet.

Den misstänkte kontaktpersonen är en 40-årig tunisier som bor i Berlin. Tidigt på onsdagsmorgonen ska polisen ha gripit honom i samband med en husrannsakan av hans bostad och företagslokaler i stadsdelen Tempelhof, uppger säkerhetskällor till Spiegel.

Statsåklagaren bekräftar gripandet och överväger att begära 40-åringen häktad.

Attentat i Berlin 2016

Numret fanns i telefonen

40-åringens telefonnummer har hittats i 24-årige Anis Amris mobiltelefon som lämnades kvar i lastbilen efter attacken. Säkerhetskällor uppger till Focus att Amri skickade bilder och ringde till islamister bara tio minuter innan dådet, det är dock oklart om det var just till den 40-årige tunisiern.

Det finns även andra omständigheter som tyder på att han är inblandad i dådet.

”Den fortsatta utredningen tyder på att han kan vara inblandad i angreppet”, uppger statsåklagaren.

IS tagit på sig dådet

Tolv personer dog och omkring 50 skadades vid lastbilsattacken vid Breitscheidplatz i Berlin den 19 december. Anis Amri sköts ihjäl av polisen i Milano i fredags. Terrorgruppen IS har tagit på sig dådet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attentat i Berlin 2016

Mer i ämnet