Ambulans för Slobodan Praljak till sjukhus i Haag, men efter några timmar avlider han. Foto: TT

Dömd krigsförbrytare död efter att ha tagit gift i domstol

Publicerad

En rättegång mot sex tidigare ledare som stod åtalade för krigsbrott i forna Jugoslavien fick plötsligt avbrytas under onsdagen när en av de åtalade uppgav att han hade druckit gift medan domarna lästes upp. Mannen ska nu ha avlidit.

Den dömde krigsförbrytaren, bosnienkroaten Slobodan Praljak, har dött efter att ha druckit gift under rättegången vid krigsförbrytartribunalen i Haag. Uppgifterna bekräftas av Kroatiens premiärminister Andrej Plenkovic som framförde sina kondoleanser till Praljaks familj och ”alla offer i Bosnien”.

– Hans handlingar vittnar om en djup moralisk orättvisa mot det kroatiska folket. Vi framför våra kondoleanser till alla offer i Bosnien, sa Plenkovic.

Praljak ska ha avlidit på ett sjukhus i Haag, strax efter klockan 14, nästan tre timmar efter att han druckit giftet.

Han var en av de sex före detta politiska och militära ledare som stod inför rätta i krigsförbrytartribunalen i Haag.

20 års fängelse

Sekunder efter att det 20-åriga fängelsestraff som 72-åringen överklagat fastställts av domaren avbröt Praljak med att säga: ”General Praljak är inte en krigsförbrytare och jag förkastar domen med förakt.” ”Snälla sluta”, bad då domaren Carmel Agius och fortsatte läsa upp domarna mot männen.

Han avbröts av Praljaks försvarare som berättade att hennes klient sagt att han tagit gift.

Enligt uppgifter i kroatiska medier ska han ha varit medvetslös i tjugo minuter efter att ha druckit ur giftbehållaren och förts till sjukhus i kritiskt tillstånd.

Slobodan Praljak dömdes 2013, tillsammans med flera landsmän, för krigsbrott som begicks i samband med att kroatiska styrkor intog Mostar i Bosnien. Praljak var en av befälhavarna och åtalet gällde bland annat förstörandet av stadens berömda bro från 1500-talet.

Den bosnienkroatiske ledaren Dragan Covic fördömde domarna mot bosnienkroaterna och sa att Praljak genom att dricka giftet visade hur mycket han var villig att offra för att visa att han är oskyldig.

Giftbehållare undersöks

Tre domar hade redan slagits fast när Praljak genomförde sin protest, och förhandlingarna avbröts under tumultartade former.

Den mest namnkunnige bland männen som dömdes på onsdagen, före detta försvarsministern och utrikesministern Jadranko Prlic, fick sitt 25-åriga fängelsestraff fastställt. Han är dömd för bland annat mord och fördrivning av bosnienmuslimer.

De nederländska myndigheterna har startat en utredning av hur Praljak fick med sig giftet in i domstolen, rapporterar Al Jazeera Balkans.

Nyhetsbyrån Hina rapporterar att man än så länge inte vet vad flaskan Praljak drack ur innehöll, och att man ännu inte tagit ut den ur domstolen, som nu behandlas som en brottsplats.

Fakta: Kriget i Bosnien

Visa
  • Det forna Jugoslavien utgjordes av dagens Serbien, Montenegro, Kosovo, Makedonien, Kroatien, Slovenien och Bosnien-Hercegovina men splittrades under flera krig på 1990-talet.
  • I Bosnien pågick kriget från 1992 till 1995 mellan främst tre parter: den bosniakiskt dominerade regeringsarmén, bosnienkroatiska styrkor i väst och syd samt bosnienserbiska styrkor i nord och öst. Trots att FN-styrkor fanns på plats redan från 1992 dröjde det fram till hösten 1995 innan striderna tog slut, främst framtvingat av omfattande Nato-attacker mot den bosnienserbiska armén.
  • I och med Dayton-avtalet i november 1995 skapades det politiska system som fortfarande råder i Bosnien, med en komplicerad maktdelning mellan bosniaker, kroater och serber.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer